Telemedicina este o practică veche, la fel de veche ca și telefonul. Rezervată, inițial, clasei sociale superioare – singura care avea, de altfel, acces la telefon – telemedicina a pierdut teren pe măsură ce accesul la serviciile de medicină publică s-au extins. Pandemia de coronavirus a demonstrat, însă, adevărata valoare a telemedicinei și a scos în evidență importantele sale avantaje.

  1. Protejează pacienții

Indiferent cât de bine ar fi organizat programul de lucru al medicului, este foarte puțin probabil să nu apară decalaje în timpul cărora pacienții se suprapun în camera de așteptare. În momentul în care un pacient suferă de o afecțiune contagioasă, manifestând, de pildă, simptomele răcelii, nu este de dorit ca el să stea în aceeași încăpere cu o gravidă, un bebeluș sau un copil mic, venit la vaccin, cu un pacient fragil de vârsta a treia sau cu o persoană care suferă de boli autoimune sau de alte afecțiuni cronice. 

În acest caz, telemedicina poate proteja numeroase categorii de pacienți, care vor beneficia de reînnoirea rețetei, de interpretarea rezultatelor analizelor, de ocazia de a discuta cu medicul despre noile simptome sau despre cum funcționează tratamentul, fără a fi expuse riscului de îmbolnăvire. 

  1. Protejează medicii

Medicii sunt o categorie de profesioniști cu un risc crescut de îmbolnăvire, ca urmare a stresului, a programului prelungit de muncă și a expunerii la diverși agenți patogeni. Din păcate, îmbolnăvirea unui medic înseamnă că un număr variabil de pacienți – de ordinul zecilor, poate peste o sută – nu mai au acces la providerul lor obișnuit de servicii medicale. 

Telemedicina le permite medicilor să consulte, în condiții de siguranță și de la distanță, pacienți care suferă de boli contagioase, fără a se pune în pericol.

O comunicare deschisă cu medicul îi permite pacientului să discute despre simptomele sale și despre evoluția bolii; în același timp, în cazul în care starea sa este considerată îngrijorătoare de către specialist, acesta îl poate îndruma către secția potrivită de boli infecțioase, unde va găsi personal dotat și echipamente adecvate pentru a fi îngrijit în deplină siguranță.

  1. Facilitează accesul pacienților la asistență medicală

În condițiile unei infrastructuri de o calitate discutabilă, accesul populației rurale la asistență medicală de specialitate este dificil. Telemedicina le permite pacienților care trăiesc în comunități rurale și care poate nu dețin mijloace proprii de deplasare, să aibă acces nu numai la medicul de familie, ci și la medici infecționiști (sau aparținând altor specializări) fără ca, pentru asta, să fie obligați să circule cu mijloace de transport în comun și să răspândească, astfel, boala contagioasă de care suferă.

  1. Facilitează accesul la o a doua opinie și la consulturi interdisciplinare

Prin intermediul telemedicinei, pacientul poate avea acces la o a doua opinie medicală din confortul propriei locuințe, fără să fie nevoie să se expună – sau să îi expună pe alții. Mai mult decât atât, telemedicina permite consultarea unor specialiști din alte centre medicale, din alte județe sau chiar din alte țări, după cum permite și echipei medicale să comunice cu ușurință cu alte echipe, pentru un diagnostic de precizie și un protocol de tratament cât mai eficient. 

  1. Îmbunătățește complianța pacienților

Există numeroase persoane care evită să se deplaseze la  medic pentru simplul motiv că întreaga experiență le declanșează o stare de anxietate accentuată. Teama de mediul din spitale, de aflarea unui diagnostic grav, de o eventuală eroare medicală face ca multe persoane să nu apeleze în mod regulat la medic nici în scop preventiv, nici în scop curativ. 

Pacienții care manifestă anxietate în legătură cu întreaga experiență a consultației medicale au o probabilitate redusă de a reveni pentru supravegherea evoluției bolii, pentru ajustarea tratamentului etc. 

Deși are și limitări, telemedicina poate reprezenta un progres semnificativ pentru a facilita accesul populației la servicii medicale de bună calitate. Programează următoarea consultație prin telemedicină și testează această alternativă!