Stilul de viață, istoricul medical și alte cauze pe care le putem sau nu controla pot duce la apariția problemelor de sănătate de-a lungul vieții. Chiar dacă, de cele mai multe ori, afecțiunile pot fi ameliorate și tratate prin administrarea de medicamente, suplimente și, desigur, prin schimbarea stilului de viață, există cazuri în care unele afecțiuni necesită tratamente specifice pentru a fi gestionate eficient. Pe scurt, în aceste situații, intervenția chirurgicală rămâne singura opțiune prin care se poate recăpăta starea de bine generală și se pot preveni complicații ulterioare. Să nu uităm, consultul medical de specialitate este necesar, iar decizia unui tratament se va lua doar la recomandarea medicului specialist, în urma investigațiilor medicale necesare.

Iată 5 afecțiuni de sănătate des întâlnite care au nevoie de tratament prin intervenție chirurgicală.

Apendicita acută

Apendicita este inflamația apendicelui și necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală de urgență pentru a preveni complicațiile, așa cum poate fi peritonita. Operația de îndepărtare a apendicelui inflamat se numește apendicectomie și este o procedură rapidă, minim-invazivă și cu recuperare rapidă postoperatorie.

Diferite tipuri de hernii

Herniile, fie ele inghinale, ombilicale sau de alt tip, implică ieșirea unui organ sau a unei părți a acestuia printr-un punct slab în peretele muscular. Chirurgia este, de obicei, necesară pentru a corecta această problemă și a preveni complicațiile, cum ar fi strangularea organului respectiv.

Pietre la vezica biliară (colecistita)

Când pietrele formate la nivelul vezicii biliare provoacă dureri severe sau alte simptome care influențează starea de bine generală, vor fi tratate prin colecistectomie, o intervenție chirurgicală necesară pentru îndepărtarea vezicii biliare, așa cum citim mai multe și pe mayoclinic.org. Și în acest caz, tratamentul este unul minim-invaziv, iar pacientul se recuperează în timp scurt după intervenția chirurgicală.

Extracția tumorilor benigne sau maligne 

În cazul formațiunilor benigne sau maligne poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru ameliorarea unor simptome sau pentru reducerea riscului de apariție a complicațiilor. De altfel, multe forme de cancer necesită intervenții chirurgicale pentru a îndepărta tumora, în special dacă aceasta este localizată și nu s-a răspândit (metastazat). În aceste situații, chirurgia poate reprezenta singurul tratament sau, în funcție de evoluția afecțiunii, poate fi combinată cu chimioterapie, radioterapie sau alte proceduri specifice, recomandate de medicul oncolog.

Boala cardiacă coronariană severă

În cazurile severe de boală cardiacă coronariană, când arterele sunt blocate sau îngustate, se poate recurge la proceduri chirurgicale cum ar fi bypassul coronarian sau angioplastia cu stent pentru a restabili fluxul sangvin adecvat către inimă. În acest fel, cei afectați își pot relua stilul de viață obișnuit, deși este necesară și schimbarea stilului de viață pentru a evita recidiva.

După cum vezi, există situații în care restabilirea stării de sănătate se poate obține doar prin intervenție chirurgicală. Indiferent de afecțiune, un diagnostic corect și timpuriu susține recuperarea rapidă și eficientă. În acest context nu trebuie să ignorăm controlul medical de rutină și analizele anuale, cele care pot oferi mai multe detalii medicului despre starea noastră generală de sănătate.

Sursă foto: Unsplash