Una dintre aceste soluții o reprezintă anumite tehnici de respirație, care pot induce calmul și o stare de echilibru. În timp ce unele metode sunt utilizate de mult timp, altele sunt adaptate prezentului, fiind tehnici inovatoare, care îmbină tradiția cu tehnologia contemporană. Află, așadar, cum să te folosești de respirație pentru a-ți îmbunătăți starea și a atenua stresul în momentele dificile.
Ce tipuri de respirație ajută la combaterea stresului?
Poți combate stresul prin ceva ce-ți este la îndemână oriunde și oricând: propria respirație. Este însă necesar să înveți câteva tehnici elaborate de profesioniști, pentru a înlătura tensiunea psihică pe care o aduce un factor de stres în viața ta. Iată câteva dintre cele mai populare și eficiente tipuri de respirație pe care să le aplici în cazul în care stresul te acaparează1
- Respirația diafragmatică
Este cunoscută și sub numele de respirație abdominală și implică respirația profundă, în care aerul umple plămânii, împingând diafragma în jos și permițând abdomenului să se extindă. Prin acest tip de respirație se reduce tensiunea din corp și se instalează o stare de relaxare.
Cum se efectuează:
- te așezi într-o poziție confortabilă;
- pui o mână pe piept și alta pe abdomen;
- inspiri adânc pe nas, simțind cum abdomenul se umflă și pieptul rămâne nemișcat;
- expiri lent pe gură, simțind cum abdomenul se dezumflă;
- repeți de 5 ori acest exercițiu.
- Respirația alternativă (Nadi Shodana Pranayama)
Acest tip de respirație este o tehnică din yoga, ce ajută la echilibrarea energiei în corp și la calmarea sistemului nervos. Respirația Nadi Shodana este cunoscută pentru că reduce anxietatea și favorizează starea de liniște mentală.
Cum se efectuează:
- te așezi într-o poziție confortabilă, cu coloana dreaptă;
- închizi ochii și te relaxezi;
- duci degetul mare al mâinii drepte pentru a bloca nara dreaptă și inspiri adânc pe nara stângă;
- blochezi nara stângă cu degetul arătător și eliberezi nara dreaptă ca să expiri aerul;
- inspiri pe nara dreaptă, o blochezi și expiri pe nara stângă;
- repeți respirația timp de 5-10 minute.
- Respirația 4-7-8
Tehnica a fost popularizată de dr. Andrew Weil și este folosită pentru a induce relaxarea rapidă, în anxietate și în cazurile de agitație și stres. Este un tip de respirație simplu și eficient, care ajută la încetinirea ritmului cardiac și la relaxarea minții.
Cum se efectuează:
- te așezi într-o poziție confortabilă, cu spatele drept;
- inspiri ușor pe nas tip de 4 secunde;
- îți ții respirația timp de 7 secunde;
- expiri complet pe gură, prelung, timp de 8 secunde;
- repeți ciclul de 4-5 ori
- Respirația conștient conectată
Printre atâtea tipuri de respirație care se utilizează de mulți ani în gestionarea stresului, a apărut de curând și o tehnică modernă, care îmbină metodele tradiționale de respirație cu tehnologia zilelor noastre, creând o experiență sonoră imersivă și multidimensională. Privesc Altfel îți prezintă un program de respirație, numit 9D Breathwork, prin care sunt utilizate armonice de 432Hz și frecvențe Solfeggio, ce ajută la atingerea unui nivel profund de relaxare și de transformare personală.
Ce trebuie să faci
- înscrie-te la acest program de respirație ghidată organizat de Privesc Altfel;
- urmează instrucțiunile pentru a te conecta conștient cu tine și cu respirația ta;
- lasă-te ghidat de frecvențele sonore și de coaching-ul transformativ pentru a scăpa de tensiunile acumulate.
De ce e importantă respirația conștientă?
Respirația are un rol vital în menținerea sănătății fizice și mentale la om. Respirația conștientă implică focalizarea atenției asupra procesului de respirație, instalând sentimentul de prezență și de conștientizare.
Prin practicarea acestor tipuri de respirație, se activează sistemul nervos parasimpatic, responsabil pentru calm și relaxare la om, și astfel se reduc stresul și anxietatea. Un alt beneficiu al respirației conștiente îl reprezintă îmbunătățirea funcției cardiovasculare, pentru că prin respirația lentă și controlată ritmul cardiac se stabilizează și scade tensiunea arterială.
De asemenea, prin anumite tipuri de respirație conștientă se reduce riscul de respirație anaerobă. Respirația anaerobă duce la acumularea de acid lactic în mușchi, din cauza faptului că oxigenul nu este suficient, iar pentru a produce energie, organismul descompune glucoza. Rezultă din acest proces un disconfort în organism și crampe, acestea apărând în special după exerciții fizice intense și scurte. Practicând respirația conștientă în cadrul acestor exerciții se reduce, așadar, riscul de respirație anaerobă la om, îmbunătățind capacitatea pulmonară și favorizând circulația sângelui.
Practică respirația conștient conectată!
Programul de respirație 9D Breathwork pus la dispoziție de Privesc Altfel te ajută ai o conexiune autentică și revelatoare cu propriul corp. Această tehnică te ancorează cu adevărat în prezent, pentru a te vindeca în ritmul tău.
Conectarea cu corpul și cu senzațiile fizice resimțite în timpul experienței sonore și multidimensionale te menține prezent în propriul corp, distanțându-te de gânduri, frici și alte preocupări mentale. Practicarea acestui program de respirație contribuie la reducerea stresului și anxietății, aducându-ți o stare de calm și echilibru după care fiecare om tânjește.