Iată 4 sfaturi pe care i le poți oferi copilului tău adolescent:

  1. Descoperă-ți latura creativă

Când vine vorba de a face ceva creativ, nu înseamnă că trebuie să ai un talent înnăscut. Ci mai degrabă, înseamnă să îți permiți să explorezi acitivățile care îți aduc plăcere, fără să îți fie teamă să greșești, și fără a avea un scop precis pentru ceea ce faci. De cele mai multe ori, creațiile artistice provin din expunerea gândurilor și sentimentelor în ceva fizic, care poate altfel nu ar fi fost înțeles. Fie că vorbim de pictură, muzică sau dans, îndrumându-ți copilul să încerce o astfel de activitate, înseamnă să îi permiți să fie el însuși și să își găsească propriul mod de a își exprima trăirile. 

  1. Învață o limbă străină

În ziua de azi, a ști o limbă străină este un lucru vital, deoarece te ajută să te descurci în orice situație, iar totodată îți poate dezvolta abilitățile sociale. Spre exemplu, limba engleză este una dintre cele mai vorbite limbi din lume și fiecare om ar trebui să aibă măcar cunoștințe minime în ceea ce o privește, pentru că nu se știe niciodată când va avea nevoie de ele. Există cursuri de limba engleză pentru adolescenți de 14-18 ani, concepute special pentru nivelul lor de înțelegere. Pe lângă avantajul dobândirii unor cunoștințe noi, o astfel de activitate îți poate totodată menține copilul adolescent ocupat pe timpul verii. În același timp, împreună cu el poți descoperi beneficiile lecturii într-o limbă străină, astfel îmbogățindu-vă amândoi vocabularul și având un hobby pe care îl puteți împărtăși. 

  1. Ai grijă de spațiul în care trăiești

Un alt sfat pe care îl poți oferi copilului tău adolescent este importanța menținerii bunăstării spațiul în care trăiește. Indiferent dacă atunci când se va muta de acasă va sta la cămin, sau în propriul apartament, curățenia este la fel de necesară. De la dat cu aspiratorul, la spălat vase și șters praful, anumite activități trebuie făcute zilnic, astfel încât să eviți pierderea unei zile întregi doar pentru a face curățenie. Este important să îi arăți cum se desfășoară fiecare sarcină în parte, chiar la voi în casă, și să îi ceri ajutorul, pentru a se obișnui și a îi fi mai ușor când va fi pe cont propriu. 

  1. Învață să îți gestionezi banii

Orice tânăr ar trebui să aibă cunoștințe de educație financiară încă din adolescență, pentru a se putea descurca mai ușor atunci când va avea primul salariu și primele facturi de plătit. Îți poți încuraja copilul să participe la cursuri de educație financiară, sau îi poți explica chiar tu cum să își gestioneze veniturile, astfel încât să nu aibă vreodată probleme în administrarea banilor. Fie că e vorba de a știi să plătească o factură sau a fi capabil să își pună bani deoparte, este fundamental ca adolescentul tău să știe să se descurce în societatea de azi. Atingerea independenței financiare poate fi una dintre cele mai bune modalități de a deveni un adult emancipat.

Indiferent de ce sfaturi alegi să îi oferi copilului tău adolescent, tot ce contează cu adevărat este să îi fii alături la orice pas pe care îl face în viață și să îl îndrumi cum poți tu mai bine pe calea către succes. Uneori, singurul lucru de care au nevoie adolescenții pentru a reuși în viață este să fie susținuți de către părinți, iar restul va veni de la sine. 

Sursa foto: pexels.com