1. Ia-ți orice instrumente ajutătoare

Când trebuie să faci bezeaua la mână, credem și noi că…nu îți place să gătești. Însă asta se poate schimba: primul pas care te poate ajuta să îți fie drag de gătit este să investești în instrumente ajutătoare, le spunem noi. 

De exemplu, un multicooker va face aproape toată treaba în locul tău. Și totuși, e ca și cum tu ai găti – deci nu e trișat. Însă e vital să ții cont că toate aparaturile care îți fac viața mai ușoară sunt o investiție, nicidecum o cheltuială. O investiție în starea ta de bine din bucătărie. 

  1. Fă din gătit o activitate de familie 

Statisticile spun că oamenii care gătesc singuri (și care mănâncă singuri) tind să fie mai deprimați. De aceea, încearcă să nu te mai închizi în bucătărie când gătești și să îi „forțezi” și pe ceilalți să te ajute, vrând-nevrând. 

Inclusiv pentru pitici gătitul poate fi distractiv – nu îți închipui că vor face ei ciorba în locul tău, însă nu vei fi singur/ă. În plus, e și o oportunitate să stați la povești și să petreceți timp împreună. 

  1. Gătește ce-ți place să mănânci

Pare logic, însă nu ne prea gândim la asta – îți va deveni mai plăcut să gătești dacă începi cu preparatele pe care le adori. Dacă mâncarea ta favorită e friptura de pui cu piure, fă-o până îți iese și exersează rețeta. N-o să fie ca la mama acasă din prima, însă vei avea satisfacția că e făcută de tine. În plus, vei fi motivat/ă să o faci din ce în ce mai bine. 

  1. Gătește-ți „comfort food” 

Comfort food e termenul pe care îl folosesc americanii pentru a descrie acele preparate reconfortante, care ne aduc o stare de bine, care ne amintesc de copilărie sau familie. 

De exemplu, un banal chec ție ți-ar putea aminti de bunica – încearcă să gătești aceste preparate reconfortante, care îți stimulează amintirile cele mai plăcute. Cel mai „comfort food” al anului trecut a fost banana bread de exemplu, acea pâinică dulce (ca un chec) cu banane. 

  1. Începe cu rețete „one pot” 

Rețetele one pot sunt acele rețete pe care le faci cap-coadă într-un singur vas. Practic, tu doar pui toate ingredientele în oală, tigaie, tavă și le lași la făcut; nu e nevoie de mai multe vase sau instrumente. 

Și ca să „trișezi” și mai bine de atât, fă mai ușoară prepararea alimentelor: folosește-te de un robot bucatarie ca să tai, mărunțești sau toci legumele sau fructele după caz și…gata! 

Din fericire, astăzi avem parte de zeci de rețete extrem de ușoare la îndemână – și mai mult de atât, avem parte de dispozitive smart menite să ne scurteze timpul petrecut în bucătărie. Bunicii noștri n-au avut de ales. Plăcut, neplăcut, trebuiau să gătească. Astăzi, noi putem inversa acest ciclu: ne putem face viața mai ușoară. Și e de datoria noastră să facem asta, acolo unde e cu putință.