Stabilește o programare la medicul dentist

Nu aștepta până când durerea devine insuportabilă. Cu cât acționezi mai din timp, cu atât problema se va rezolva mai repede. Stabilește o programare la medicul stomatolog, care, după examinarea cavității orale, îți va putea pune un diagnostic exact. În cele mai multe cazuri, durerea de la nivelul maxilarului este cauzată de o disfuncție a articulației temporo-mandibulare. Aceasta se află între osul maxilarului și cavitatea din fața urechii.  Această disfuncție poate apărea din cauze diverse, de la sarcină la boli gingivale, iar, în funcție de acestea, medicul dentist poate să stabilească anumite tratamente, de exemplu, tehnici de reabilitare miotensive sau chiropractică. 

Bruxismul, cunoscut și ca scrâșnitul dinților, poate fi o altă cauză a durerii de maxilar, asociată și cu deteriorarea smalțului dinților. O gutiera bruxism este recomandată în acest caz, pentru ameliorarea simptomelor. Gutiera se poartă noaptea, timp de cel puțin două-trei luni, pentru a reduce din presiunea asupra maxilarului. Medicul mai poate recomanda șlefuirea dinților proeminenți, dar și purtarea unui aparat pentru îndreptarea dinților. Găsești diferite versiuni de aparat dentar Bucuresti, dar și la cabinete de specialitate din țară. Nu în ultimul rând, pentru durerea propriu-zisă, pot fi prescrise medicamente antiinflamatoare și relaxante musculare, după caz, iar pacientului i se poate recomanda să învețe cum să-și gestioneze stresul.

Practică automasajul

Acesta te poate ajuta la relaxarea mușchilor, eliberând tensiunea exercitată asupra lor. Cu vârfurile degetelor, masează energic zona cervicală a coloanei vertebrale, gâtul și umerii. Continuă cu tâmplele, aplicând mișcări circulare, apoi coboară spre urechi. Freacă energic, vertical, zona cartilajului care se află în fața urechilor, cu ajutorul degetului arătător. Acolo se află articulația temporo-mandibulară afectată. Încheie prin mișcări orizontale și verticale ale maxilarului, deschizând apoi larg gura la fiecare cinci secunde.

Folosește comprese calde

Aplicarea de comprese calde are ca efect stimularea circulației sangvine din zonă și relaxarea mușchilor. Compresele calde se aplică pe maxilar, tâmple și gât, timp de zece minute, de două ori pe zi. Simptomele neplăcute se vor ameliora în timp relativ scurt. La unele persoane funcționează și compresele reci, care au rol de a anestezia zona. Pune câteva cuburi de gheață într-un prosop și aplică pe zona afectată. 

Află dacă suferi de deficit de magneziu și ia măsuri

Pe lângă oboseală, nervozitate și pierderea poftei de mâncare, deficitul de magneziu are ca simptom crampele musculare. Un procent mare din populație suferă de deficit de magneziu, iar modalitatea cea mai simplă prin care poți stabili acest lucru este o simplă analiză de sânge. Magneziul poate trata și îmbunătăți starea generală de sănătate. Suplimentele alimentare cu magneziu, dar și o dietă echilibrată pot contribui la remedierea acestei probleme. Prin urmare, alimentația bogată în magneziu poate să includă iaurt, banane, avocado, smochine, migdale, fasole neagră și spanac, dar și cereale integrale și cacao. Peștele gras, precum sardinele și macroul sunt surse bune de magneziu. Pe lângă aceasta, peștele are avantajul de a fi bogat în acizi grași Omega-3, care au o acțiune antiinflamatoare și ajută organismul să lupte împotriva durerii. De asemenea, apa de băut este esențială pentru buna funcționare a organismului. Pentru a beneficia de mineralele conținute de ape, variază-le pe cele bogate în magneziu. 

Zilele aglomerate, momentele stresante, dar și anumite afecțiuni pot provoca dureri la nivelul maxilarului. Acest fenomen poate să aibă la rândul lui consecințe, precum dureri de cap, de gât și de spate. Măsurile prezentate mai sus, precum și o bună igienă orală, te pot ajuta să previi sau să limitezi durerile de maxilar. 

Sursa foto: Unsplash