O astfel de biopsie mamară este recomandată atunci când sunt detectate suspiciuni în urma unei mamografii sau a unei ecografii mamare. De asemenea, se poate face și atunci când sunt prezenți noduli, dacă pielea sânului prezintă schimbări sau dacă apar alte simptome îngrijorătoare. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le cunoști despre o astfel de procedură.
Nu este dureroasă
Disconfortul sau durerea resimțită în timpul procedurii variază de la o persoană la alta. Iar acest lucru depinde de cum este tolerată durerea de fiecare pacient în parte. Înainte de procedura în sine se face anestezie, așa că cel mult poate fi resimțită o senzație de presiune în zona de unde este extras țesutul mamar.
Dacă este vorba de o biopsie percutată cu ac de puncție special, se va face anestezie locală și nu este necesară internarea. În cazul în care este nevoie de o biopsie chirurgicală, atunci este necesară o anestezie totală și o internare de zi. Biopsia chirurgicală se face atunci când trebuie recoltat un fragment mai mare din leziune sau în totalitate.
Este specifică fiecărui caz în parte
O biopsie de san se face întotdeauna în funcție de fiecare caz în parte și de rezultatul obținut în urma mamografiei sau a ecografiei mamare. Medicul radiolog va determina unde se află zona afectată și cât țesut trebuie îndepărtat.
De regulă, atunci când este vorba de cancer de sân în stadiu incipient, se extrage doar o parte mică de țesut. Odată ce tumora se extinde și ajunge în ganglionul santinela sau chiar în alte părți ale corpului, poate fi necesară extragerea unei cantități mai mari.
Ajută la determinarea tipului de cancer mamar
În primul rând, biopsia mamară stabilește dacă zona cu suspiciuni este canceroasă sau nu și dacă este necesară o intervenție chirurgicală. Biopsia ajută la determinarea cu certitudine a diagnosticului și, mai ales, la stabilirea tipului de cancer mamar. Acest lucru este extrem de important, mai ales dacă este vorba de o formă rară de cancer precum Boala Paget a sanului.
Rezultatul biopsiei mamare include detalii despre tipul de cancer de sân și dacă este vorba despre cancer mamar cu ER (receptori estrogen) pozitivi sau negativi. În acest fel medicul poate stabili cu exactitate care este tipul de tratament necesar pentru fiecare pacient în parte.
Recuperarea variază
Recuperarea după o biopsie de sân variază în funcție de tipul acesteia și de fiecare caz în parte. De regulă, perioada de recuperare este scurtă. Însă acest lucru este influențat și de cantitatea de sânge pierdută sau dacă au apărut vânătăi în urma procedurii. Recuperarea poate dura până la câteva săptămâni în cazul unei biopsii chirurgicale.
Orice procedură medicală vine și cu riscuri. Cele mai comune riscuri în ceea ce privește biopsia mamară sunt durerea, sângerarea sau infecția. Medicul îți va spune și ce trebuie să faci pentru a avea grijă de zona afectată.
Așadar, biopsia mamară reprezintă o metodă sigură de diagnostic. Ea este necesară atunci există suspiciuni legate de un posibil cancer de sân. Biopsia mamară poate identifica tipul de cancer și ajută la stabilirea unui tratament eficient pentru fiecare pacient în parte.