1.Investigații de screening pentru cancerul mamar

Niciodată nu e prea târziu să începi screeningul anual al cancerului mamar. Pentru sănătatea sânilor se recomandă anual o ecografie mamară bilaterală, înainte de 40 de ani, și o mamografie după 40 de ani sau în funcție de recomandarea medicului. De reținut că ecografia se face în anumite zile ale ciclului menstrual pentru ca medicul să poată vizualiza mai bine țesutul mamar, deci întreabă-ți ginecologul când ar trebui exact să te programezi.

2. Control ginecologic cu screeningul cancerului de col și al bolilor cu transmitere sexuală

Controlul ginecologic anual ar trebui să includă un test Babeș-Papanicolau pentru screeningul cancerului de col uterin, dar și examenul de secreție pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală. Dacă testul Papanicolau și utilitatea sa nu reprezintă o noutate pentru majoritatea femeilor, analizele pentru BTS sunt adesea trecute cu vederea. Din păcate, unele infecții cu transmitere sexuală pot evolua mult timp fără simptome, astfel că vor fi descoperite doar prin teste specifice. Un control ginecologic complet trebuie să includă și o ecografie endovaginală, foarte utilă în depistarea chisturilor ovariene și a altor probleme ginecologice.

3. Osteodensitometrie

Osteodensitometria sau DEXA este o investigație mai puțin cunoscută femeilor din România, dar foarte utilă în depistarea precoce a demineralizării osoase, care poate duce la osteoporoză. Riscul de osteoporoză crește odată cu înaintarea în vârstă și, pentru că este o boală care nu doare, ea necesită un screening anual prin osteodensitometrie. În caz contrar, cele mai multe cazuri de osteoporoză sunt depistate abia când apare prima fractură.

4. Analize pentru screeningul diabetului de tip II și al prediabetului

Diabetul de tip II este tot mai întâlnit în țările dezvoltate și apare la persoane tot mai tinere. Primul pas către diabetul de tip II este rezistența la insulină, care se instalează cu mult timp înainte ca glicemia crescută să poată fi depistată la analize. Așa că adulții cu factori de risc (supraponderalii, cei cu diabet în familie) trebuie să-și urmărească anual indicele HOMA, o analiză de sânge care poate depista rezistența la insulină. Este cu atât mai important pentru femei, mai ales în perioada de premenopauză și menopauză, deoarece au un risc mai mare de a dezvolta rezistență la insulină și apoi la diabet de tip II.

Pe lângă toate acestea, adulții, indiferent de sex, trebuie să facă anual:

  • o ecografie abdominală
  • un control al alunițelor
  • o ecografie tiroidiană, la recomandarea medicului.

După 45-50 de ani (în funcție de istoricul medical) se recomandă și screeningul cancerului de colon prin analize anuale de hemoragii oculte din fecale și o colonoscopie la fiecare cinci ani.

Deși consumatoare de timp și destul de costisitoare, aceste analize te pot ajuta să previi sau să depistezi din timp boli grave și, mai mult decât atât, îți vor aduce în fiecare an liniștea și siguranța că ești bine.

Foto: MART PRODUCTION / Pexels