- Omleta franțuzească
Tradiționala omletă poate deveni cu ușurință un mic dejun savuros, ușor de pregătit, dar și sățios în același timp, dacă îi acorzi o notă franțuzească. Omleta franțuzească, pe care o poți prepara într-un timp record, trebuie să fie zemoasă pe interior și să aibă o culoare uniformă și fină. Iată din ce o poți obține:
- 3 ouă;
- ierburi proaspete, tocate (pătrunjel, tarhon sau mărar);
- sare și piper proaspăt râșnit;
- puțin unt nesărat;
- brânză cheddar (opțional).
Sparge ouăle într-un castron și adaugă condimentele, amestecând până obții o compoziție omogenă. Într-o tigaie încinsă, pune și untul, pe care îl lași până devine spumos, apoi acoperă uniform tigaia. Pune și ouăle în tigaie și mișc-o în sensul acelor de ceasornic, cu mâna stângă, pentru a se prăji uniform. Odată ce este făcută în partea de jos, se învârte și pe cealaltă parte. Adaugă și brânza și mai lasă puțin pe foc, până se topește. Poate fi servită cu pâine prăjită sau cu alte legume (roșii, castravete, ardei).
- Budincă de tapioca
Te-ai săturat de clasicul ovăz? Atunci poți încerca o altă rețetă, care se face extrem de simplu, cum ar fi budinca de tapioca. Dacă până acum nu ai mâncat tapioca, trebuie să știi că este bogată în omega-3, calciu, fier și vitamina B6, iar din ea se pot obține atât rețete de mic dejun, dar și preparate de bază. Iată cum se prepară budinca de tapioca:
- ½ cană de perle de tapioca;
- 3 căni lapte de cocos;
- ½ ceașcă de zahăr brun;
- 1 păstaie de vanilie;
- 150 g fulgi de cocos.
Pentru început, înmoaie tapioca într-o jumătate de cană de apă rece sau lapte de cocos. După ce a stat suficient timp la înmuiat (în jur de o oră), pune la fiert, împreună cu laptele și zahărul, în jur de 30 de minute, amestecând continuu. Adaugă și păstaia de vanilie, cu cinci minute înainte de a lua cratița de pe foc. Când este gata, lasă să se răcească, apoi servește-o cu fulgi de cocos sau scorțișoară.
- Porridge de quinoa cu fructe
Ai nevoie de mai puțin de jumătate de oră să pregătești un mic dejun pe cinste, cum ar fi și un porridge de quinoa, la care adaugi și câteva fructe. Ai nevoie de:
- 250 g quinoa;
- 500 ml lapte de migdale;
- fructele preferate;
- 1 avocado;
- mix de nuci și semințe (opțional).
Într-o cratiță, pune laptele de migdale și quinoa și lasă la fiert la foc mic, timp de 20 de minute. Pe măsură ce quinoa absoarbe lichidul, adaugă lapte, exact ca la risotto. Când este gata, poți să pui sirop de agave, dacă îl vrei mai dulce, iar apoi lasă-l la răcit. După aceea, adaugi fructele și mixul de semințe și gata.
- Toast de avocado cu ou poșat
Un mic dejun care să îți țină de foame câteva ore? Da, dacă încerci un toast de avocado cu ou poșat. Uite de ce ai nevoie:
- 1 felie de pâine integrală;
- 1 ou;
- ½ avocado;
- 1 linguriță ulei de măsline;
- zeamă de lămâie;
- oțet;
- sare;
- semințe de susan.
Pisează avocado într-un bol, împreună cu uleiul de măsline, puțină sare și zeama de la lămâie. Apoi, sparge un ou într-un bol și lasă-l deoparte, în timp ce pui o cratiță pe foc, cu apă și puțin oțet. Când apa este clocotită, formează un vârtej cu o lingură și toarnă oul în cratiță. Gătește oul câteva minute (trei sau maximum cinci), apoi oprește focul. Prăjește pâinea, întinde pasta de avocado și așază oul poșat și semințele de susan. Sparge gălbenușul, pentru un gust și mai intens.
Acestea sunt patru idei de rețete de mic dejun ușor de preparat și care se vor transforma într-o masă sățioasă, ce te va ajuta să ai energie ore îndelungate.
Sursa foto: freepik.com