Pentru a fi cu un pas în fața posibilelor probleme medicale care ar putea apărea este recomandat să faci anual anumite analize și investigații. Prevenția este mult mai ușor de realizat decât tratarea oricărei afecțiuni în sine.

Având în vedere că există numeroase analize și investigații care pot fi efectuate în funcție de fiecare caz în parte, în continuarea acestui articol vom menționa câteva teste generale despre care ai putea discuta cu medicul de familie.

4 analize și investigații care ar trebui făcute anual

De la teste de laborator la investigații imagistice și multe altele, următoarele analize ar trebui efectuate anual chiar dacă ai un stil de viață sănătos, deoarece anumiți factori de risc nu pot fi controlați sau evitați.

Analize de sânge

Deoarece analizele de sânge pot oferi multe informații despre corpul nostru, acestea tind să fie printre primele teste cerute de către orice doctor.

Prin efectuarea regulată a acestor analize se poate observa nivelul de vitamine și minerale din corp, nivelul colesterolului, glicemiei, hemoglobinei și multe altele care pot reprezenta factori de risc pentru anumite afecțiuni, precum anemia, diabetul zaharat tip 2, ateroscleroza.

În cazul în care dorești să efectuezi regulat analize de sânge, dar și alte posibile investigații, alege un abonament medical. Poți beneficia de discount-uri și chiar de analize gratuite, vezi aici lista de abonamente medicale Medlife.

Testul Babeș-Papanicolau

Un alt test care nu trebuie ignorat este testul Babeș-Papanicolau, acesta fiind efectuat pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Testul Babeș-Papanicolau este realizat în timpul controlului ginecologic anual împreună cu alte posibile investigații, cum ar fi testul HPV pentru depistarea virusului papiloma uman.

Mamografie

După vârsta de 40 de ani, este recomandat ca fiecare femeie să efectueze anual o mamografie pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Mamografia folosește raze X pentru a putea vizualiza țesutul moale de la nivelul sânului și pentru a identifica potențialele schimbări apărute cum ar fi noduli, durere, modificări ale culorii pielii etc.

Chiar dacă acest test de screening este recomandat femeilor după o anumită vârstă, în funcție de fiecare caz în parte și de istoricul medical, de factorii de risc și de simptomele prezentate, mamografia poate fi recomandată de către medicul specialist mult mai devreme.

Test pentru determinarea masei osoase

Deoarece persoanele de gen feminin au un risc mai mare de apariție a osteoporozei din cauza menopauzei și a dezechilibrului hormonal, determinarea masei osoase este importantă, în special pentru femeile mai în vârstă.

Osteoporoza este o afecțiune prin care oasele devin mai fragile și mai predispuse la fracturare, motiv pentru care este important de discutat cu medicul de familie din timp pentru efectuarea testelor necesare.

Toate aceste analize și investigații pot fi efectuate anual pentru a oferi informații precise despre sănătatea generală, despre factorii de risc și despre prezența potențialelor afecțiuni, astfel încât medicul să poată recomanda tratamentul corespunzător cât mai din timp.

Deoarece multe afecțiuni răspund mult mai bine la tratament în stadiile incipiente, screening-urile și analizele care le pot detecta din timp nu trebuie ignorate sau amânate, mai ales dacă este vorba despre afecțiuni care pot deveni severe odată cu trecerea timpului cum ar fi ateroscleroza, cancerul sau diabetul.

Sursa foto: pexels.com