Căruciorul este unul dintre primele accesorii pe care o mămică se gândește să-l cumpere chiar înainte de venirea pe lume a copilului. Esențial pentru plimbare, dar și pentru confortul și siguranța celui mic, un cărucior de calitate este o investiție importantă pentru părinți. Cum pe piață există foarte multe modele și tipuri de cărucioare, alegerea potrivită poate fi o reală provocare din cauza multelor aspecte care trebuie să dicteze decizia de cumpărare.

Prezentăm în acest articol principalele tipuri de cărucioare și avantajele pe care le oferă fiecare, astfel încât părinții să poată alege cât mai ușor produsul potrivit, în funcție de bugetul de care dispun, dar și de nevoile lor.

Cărucioarele cu landou

Aceste cărucioare sunt formate dintr-un cadru pe care este fixat landoul, cel din urmă fiind un accesoriu special, în care bebelușul poate să doarmă confortabil. Un cărucior de acest fel este voluminos, are de obicei roți mari și nu se pliază, prin urmare nu poate fi transportat în mașină și are nevoie de un spațiu mare pentru depozitarea lui. Totuși, modelele de acest fel sunt foarte rezistente și au suspensii bune, astfel încât asigură celui mic o plimbare sigură și plăcută. 

Landourile sunt importante pentru nou-născuți și pentru bebelușii care au până în 6 luni; după această vârstă, micuțul va dori să se ridice în șezut, iar acest lucru nu este posibil într-un landou. Prin urmare, durata de utilizare este destul de redusă, de aceea mulți părinți folosesc acest tip de cărucior în primele luni, iar apoi cumpără unul mai mic și mai ușor de manevrat.

Cărucioarele sport

Cărucioarele tip sport sunt cele mai populare în rândul părinților, fiind și foarte accesibile ca preț. Cele mai multe modele sunt pliabile, astfel încât depozitarea și transportul cu mașina sau cu trenul nu mai sunt o problemă. Un cărucior sport pliabil cântărește mai puțin ca unul cu landou și se dovedește soluția ideală pentru mămicile care locuiesc la bloc și trebuie să coboare zilnic pe scări pentru a ieși la plimbare cu pruncul.

Cele mai multe cărucioare de acest fel au poziție reglabilă a spătarului, astfel încât copilul poate sta în șezut, dar și întins, dacă vrea să doarmă. Totuși, aceste produse sunt mai puțin rezistente și confortabile, fiind de dimensiuni mai mici. Marele lor avantaj este că pot fi folosite chiar și până la vârsta de 3 sau 4 ani, când cel mic va prefera să meargă pe jos și nu va dori să stea cuminte în căruț.

Cărucioarele 3 în 1

Aceste modele mai moderne și mai scumpe de cărucioare includ un landou și un scaun special pentru mașină. Practic, investind într-un singur produs, părinții îl vor putea folosi mai mult timp și în diferite moduri: landou, atunci când bebe este foarte mic, cărucior sport când copilul vrea să stea în șezut și scaun auto când familia pleacă în concediu. Este important ca produsul ales să fie unul de calitate și sigur, mai ales scaunul auto, care trebuie să fie bine fixat pe bancheta mașinii.

În afară de aceste trei tipuri de cărucioare, mai există și unele speciale pentru gemeni sau pentru doi copii de vârste diferite. Prin urmare, există soluții practice și accesibile pentru orice situație. Important este ca alegerea să fie făcută după o documentare atentă, astfel încât părinții să poată ține cont de toate aspectele importante pentru ei.