Un decor confortabil și primitor

Având în vedere dubla sa funcție, de birou și de cameră de oaspeți, este necesar să păstrezi ordinea și să nu aglomerezi spațiul cu mobilier masiv. Alege piese esențiale, precum patul, mici noptiere, pe care le poți accesoriza cu veioze de citit, o măsuță, un fotoliu de dimensiuni reduse, eventual un loc de depozitare a lucrurilor personale. Optează pentru alb și culori neutre, precum bejul, griul, pentru crearea unei atmosfere liniștitoare, favorabile somnului, dar și lucrului. Nu uita însă nici de accentele de culoare, precum albastrul sau verdele. Accesoriile trebuie să fie reduse la minimum: covoare de mici dimensiuni pot delimita cele două spații, iar jaluzelele sau draperiile vin să completeze o atmosferă confortabilă. De asemenea, plantele verzi îmbunătățesc calitatea aerului și sunt elemente de decor excelente. 

Zona dedicată somnului

Dacă ai o cameră spațioasă, poți amenaja cu ușurință zone separate pentru somn și lucru. Însă, pentru o cameră cu dimensiuni standard, soluția rămâne crearea unui spațiu care să îmbine echilibrat cele două funcții. 

O canapea extensibilă

Clasică, dar eficientă, o canapea extensibila este un element de bază pentru amenajarea unei camere de oaspeți în birou. Vei reuși să faci economie de spațiu și vei elimina în același timp atmosfera de dormitor, care nu ar fi propice muncii de zi cu zi. În plus, canapeaua aduce o notă de confort biroului, oferind un colț plăcut pentru a te odihni atunci când simți nevoia. Atunci când alegi o astfel de canapea, ia în considerare frecvența cu care va fi folosită pentru dormit. Alege una a cărei saltea să aibă o grosime de cel puțin 5 centimetri și cu o husă din materiale de calitate. 

Un divan extensibil

Divanul îți oferă posibilitatea de a avea un pat dublu de dimensiuni generoase atunci când este extins, iar, în plus, poți opta pentru saltelele preferate. Alege o lenjerie de pat clasică, atemporală, din materiale naturale, de preferat în culori neutre. Atunci când este strâns, divanul poate fi accesorizat cu perne, pentru a crea un spătar. 

Un pat ascuns

Dacă nu îți plac piesele de mobilier cu dublă utilizare, poți alege un pat rabatabil pe perete. Acest lucru îți va permite să ascunzi zona dedicată somnului, iar camera va avea un aspect foarte ordonat. Pe de altă parte, un pat gonflabil de bună calitate are avantajul de a nu ocupa spațiu atunci când nu este folosit pentru somn. Alege un pat gonflabil mai înalt, pentru un plus de confort.

Un pat la înălțime 

Dacă dispui de mai mult spațiu pe înălțime, poți opta pentru un pat suspendat, accesorizat cu o scară. Zona de sub pat poate fi folosită foarte simplu pentru amenajarea biroului. 

Zona dedicată biroului

Atunci când decizi să amenajezi o cameră pentru oaspeți în propriul birou, ai la dispoziție câteva opțiuni simple pentru spațiul de lucru:

  • Dacă încăperea este suficient de mare, poți alege un birou de colț. Discret, practic și funcțional, va asigura o zonă de lucru confortabilă, fără a invada spațiul oaspeților. 
  • Dacă nu ai nevoie de un birou mare, poți opta pentru o măsuță pliantă, foarte practică pentru amenajarea spațiilor mici. 
  • În cazul în care ai optat pentru un pat la înălțime, te poți folosi de spațiul disponibil sub acesta pentru a adăuga unități de depozitare, rafturi, sertare, pe scurt, tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți desfășura activitatea profesională. 
  • De asemenea, poți crea un sistem de dulapuri/uși care să închidă biroul atunci când acesta nu este folosit.
  • Instalarea unui paravan, din lemn, pânză, rafturi ori cărămizi din sticlă, te poate ajuta la camuflarea acestei zone din încăpere. 

Urmând sfaturile de mai sus, vei reuși să creezi o încăpere multifuncțională și să economisești spațiu considerabil, demonstrând în același timp că ești o gazdă perfectă.  

Sursa foto: Pexels