Cunoaște-ți propriul corp
Cel mai bun mod de a-ți păstra o stare a sănătății bună este de a-ți cunoaște propriul organism. Reflex biologic, apărarea imună se poate manifesta în mai multe feluri, de la un banal strănut la activitatea globulelor albe, mobilizate în cazul unui atac extern, cum sunt virusurile și bacteriile. Capacitatea organismului de a se apăra de factorii agresivi scade odată cu înaintarea în vârstă sau în contextul unor boli mai grave, acesta devenind mai vulnerabil la infecții diverse.
Într-un asemenea context, o gripă comună poate evolua în pneumonie și poate chiar fi fatală pentru o persoană cu un sistem imunitar slăbit. În condiții similare, alte persoane sunt mai rezistente, iar acest lucru este o consecință a unui stil de viață sănătos. Multe studii au arătat că alimentația dezechilibrată, fumatul, somnul de proastă calitate, un nivel mare de stres, lipsa relațiilor sociale pot afecta negativ calitatea răspunsului imunitar.
Pe de altă parte, persoanele care au un stil de viață sănătos pot face față mai bine bolilor. Cheia este evitarea exceselor, de exemplu, de alimente grase, alcool, tutun, a sedentarismului și prioritizarea obiceiurilor de viață bune. Anumite suplimente alimentare și medicamente imunitate sunt utile pentru întărirea sistemului imunitar, iar printre acestea se numără și plantele prezentate mai jos.
Echinacea (Echinacea sp.)
Echinacea este o plantă originară din America de Nord, unde, pe timpuri, era folosită contra infecțiilor respiratorii, durerilor de gât și febrei. Echinaceea este foarte utilă pentru scurtarea duratei de manifestare a răcelilor și atenuarea simptomelor. Mai multe cercetări au stabilit că planta are acțiune imunomodulatoare, respectiv stimulează celulele imune în lupta cu agenții infecțioși.
Unele studii arată că această plantă, bogată în vitaminele A, E, B și minerale precum fier, calciu și potasiu poate să reducă frecvența răcelilor și a infecțiilor căilor respiratorii superioare. Planta are efect dacă este administrată de la primele simptome ale acestor infecții, iar dozajul poate să fie stabilit de un medic. Specialiștii recomandă, totuși, să se evite administrarea de echinacea mai mult de două luni.
Ginseng (Panax Ginseng)
Ginsengul este folosit în mod tradițional în medicina chineză ca tonic, pentru că poate să amelioreze mai multe funcții fiziologice, inclusiv sistemul imunitar. De altfel, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut acest efect al ginsengului asupra organismului în perioadele în care acesta este slăbit sau obosit. Ginsengul este considerată o plantă adaptogenă, respectiv ajută organismul să reacționeze adecvat la diverse agresiuni și dezechilibre cu care se poate confrunta. Potrivit mai multor studii, această plantă oferă o bună protecție împotriva infecțiilor de sezon, precum gripa și răceala.
Spirulina (Spirulina platensis)
Considerată superaliment, datorită nivelului mare de substanțe nutritive pe care le conține – proteine, oligoelemente, vitamine, antioxidanți, acizi grași esențiali -, spirulina este microalgă albastru-verzuie. Potrivit informațiilor oferite de istorici, aceasta a fost folosită pentru prima dată în scopuri terapeutice de azteci și incași. Spirulina este utilă pentru îmbunătățirea tonusului și a vitalității și este utilă în combaterea oboselii. Are un conținut mare de antioxidanți, compuși care ajută la protejarea organismului de stresul oxidativ, un fenomen care poate afecta sistemul imunitar. Potrivit specialiștilor, spirulina stimulează activitatea celulelor imunitare și susține rezistența organismului, în lupta cu factorii agresivi externi.
Responsabil cu apărarea organismului de agenți patogeni, sistemul imunitar constă într-un set de mecanisme fiziologice complexe, cu care ne naștem, dar și pe care le dezvoltăm în timp. Anumiți factori îl pot slăbi, de aceea este important să ne asigurăm că avem un stil de viață sănătos. Suplimente alimentare cu plantele de mai sus pot fi utile pentru stimularea imunității, ajutând organismul în lupta cu diverse boli.
Sursa foto: Freepik