Această vitamină ajută organismul să facă față perioadele solicitante așa cum sunt cele de răceli și infecții.

Acidul ascorbic este o vitamină implicată în numeroase procese vitale din organism

Cu toate astea, această vitamină vitală oferă mult mai multe avantaje decât s-ar putea crede.

1. Protejează funcțiile cognitive și are rol antiaging

Unul dintre beneficiile mai puțin cunoscute ale vitaminei C este capacitatea sa de a sprijini sănătatea creierului și de a proteja funcțiile cognitive pe măsură ce înaintăm în vârstă. Are potențialul de a îmbunătăți memoria și concentrarea și este un aliat important în menținerea funcțiilor cognitive pe termen lung. Mai mult, proprietățile sale antioxidante ajută la reducerea stresului oxidativ și astfel contribuie la prevenirea îmbătrânirii cerebrale și a declinului cognitiv asociat cu vârsta.

Efectul antiîmbătrânire poate fi observat și la nivel aspectual, deoarece acidul ascorbic protejează inclusiv pielea și astfel șansele de apariție a ridurilor sunt mai scăzute.

2. Contribuie la biosinteza de colagen

Colagenul este o proteină dură și insolubilă care este esențială pentru sănătatea pielii, a articulațiilor și a țesuturilor conjunctive, iar vitamina C are un rol foarte important în biosinteza de colagen. Acidul ascorbic ajută la formarea și menținerea acestuia în organism, deoarece este necesar în sinteza aminoacizilor numiți glicină și prolină. La fel de importanți în acest proces sunt și zincul, și cuprul. Din acest motiv, în dietă trebuie să se regăsească alimente care conțin nutrienții necesari producerii de colagen: citrice, fructe de mare, mixuri de semințe, ciocolată neagră etc, dar și suplimente cu conținut optim de substanțe active.

Un nivel optim de colagen poate fi obținut prin consumarea alimentelor bogate în vitamina C

3. Previne dezvoltarea anumitor boli

Prin acțiunea sa antioxidantă și antiinflamatoare, vitamina C ajută la reducerea riscului de afecțiuni, precum bolile de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer. Potrivit Frontiersin.org, consumul de vitamina C a fost asociat cu o incidență mai scăzută de cancer mamar, endometrial, gastric, pulmonar, renal și nu numai. Potrivit aceleiași surse, efectul anticancerigen al acestei vitamine a fost evidențiat pentru prima dată în 1959 și ulterior demonstrat în anii ‘70.

Pe de altă parte, este important să cunoaștem simptomele deficitului de vitamina C, deoarece nu întotdeauna reușim să acoperim aportul zilnic necesar de nutrienți prin alimentație. Oboseala, anemia, durerile articulare, alopecia și hemoragia sunt semne evidente ale unei carențe.

Pentru prevenirea bolilor cauzate de deficiența de vitamina C, se recomandă următoarele surse de acid ascorbic: măceșele (cea mai bogată sursă de Vitamina C), ardeiul gras, cătina, portocalele, lămâia, broccoli, dar și acerola. Dacă pe termen lung se constată că organismul nu asimilează această vitamină din surse naturale, suplimentele alimentare sunt o variantă sigură și eficientă.

În concluzie, vitamina C este mult mai mult decât un simplu suport pentru sistemul imunitar. Beneficiile sale neașteptate, cum ar fi protejarea funcțiilor cognitive, proprietățile antiaging, contribuția la biosinteza de colagen și prevenirea bolilor, ne amintesc că sănătatea noastră este influențată într-o măsură semnificativă de nutrienții pe care îi alegem să îi includem în dietă. Prin urmare, adăugarea unei doze zilnice de vitamina C poate fi un pas esențial în direcția unei vieți mai sănătoase și mai fericite.

Sursa foto: shutterstock