Tulburările de ritm cardiac pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și este foarte important ca ele să fie tratate și gestionate corespunzător. În acest articol îți vom spune care sunt câteva dintre acțiunile esențiale în cazul unor astfel de probleme, nu doar pentru a asigura o gestionare corespunzătoare a acestora, ci și pentru a limita impactul lor asupra calității vieții tale și a reduce riscul unor eventuale complicații.

1. Mergi periodic la cardiolog

Un consult de cardiologie este esențial în primul rând pentru diagnosticarea și gestionarea tulburărilor de ritm cardiac. Indiferent de cât de severe sunt simptomele tale, este important să te programezi la un consult de specialitate imediat ce observi primul semn de alarmă. Acest lucru permite nu doar diagnosticarea timpurie a tulburării, ci și gestionarea eficientă a acesteia.

În acest sens, ți se poate prescrie medicație pentru a controla ritmul cardiac sau anumite proceduri, cum ar fi, de exemplu, implantarea unui stimulator cardiac sau a unui defibrilator cardiac. De asemenea, vei primi indicații în ceea ce privește modificările stilului de viață sau evitarea anumitor activități care ar putea duce la declanșarea sau agravarea simptomelor.[1]

Odată ce ai primit un diagnostic și s-a stabilit un plan de tratament, un astfel de consult îi permite medicului să-ți evalueze periodic starea de sănătate și să decidă dacă și când este necesar să se apeleze la alte opțiuni de tratament.

2. Învață să recunoști factorii declanșatori și să îi eviți

În gestionarea tulburărilor de ritm cardiac, un pas important este identificarea și înțelegerea factorilor declanșatori. Aceștia pot varia de la o persoană la alta și pot include, de exemplu, stresul, alcoolul, cofeina sau efortul fizic intens. De asemenea, este important să ceri întotdeauna sfatul unui medic înainte de a lua medicamente, cu sau fără prescripție medicală, sau suplimente alimentare. 

Tot medicul îți poate oferi indicații în ceea ce privește măsurile pe care trebuie să le iei pentru a evita acești factori declanșatori și a preveni agravarea simptomelor. Ți s-ar putea recomanda să limitezi consumul de cafea, ceai sau orice altă băutură ce conține cofeină, să eviți activitățile ce implică efort fizic intens ori să încerci să identifici metode eficiente de gestionare a stresului. 

Atenție! Dacă ți-a fost implantat un stimulator cardiac ori un defibrilator cardiac, este foarte important să eviți sporturile de contact ori dispozitivele care ar putea interfera cu acestea.[1] 

3. Adoptă un stil de viață sănătos

Adoptarea unui stil de viață sănătos este extrem de importantă în gestionarea tulburărilor de ritm cardiac. În primul rând, trebuie să te asiguri că ai o dietă sănătoasă și echilibrată, ce include fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe. Evită grăsimile saturate, grăsimile trans și sarea – acest lucru contribuie la gestionarea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului și, în general, la menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge. Este indicată, de asemenea, limitarea consumului de alcool și cofeină – după cum am menționat mai sus, se numără printre factorii declanșatori. 

Pe lângă alimentația sănătoasă, exercițiile fizice regulate joacă un rol vital în menținerea sănătății inimii. Nu uita să ceri sfatul unui medic înainte de a începe orice program de exerciții. Alte măsuri pe care le poți lua este să renunți la fumat, dacă este cazul, și să te asiguri că dormi suficient în fiecare noapte.[3] 

Tulburările de ritm cardiac pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții tale și pot duce la diverse complicații, dacă nu sunt tratate și gestionate corespunzător. De aceea, este important să te adresezi un medic dacă observi apariția unor simptome îngrijorătoare ori, dacă deja ai primit un astfel de diagnostic, să urmezi întocmai indicațiile acestuia în ceea ce privește tratamentul, precum și orice alte măsuri menite să te ajute să eviți declanșarea sau agravarea simptomelor ori dezvoltarea unor complicații. 

Bibliografie: 

  1. „Arrhythmia”, NHS, www.nhs.uk/conditions/arrhythmia/. Accessed 3 Aug. 2023.
  2. „Arrhythmia – Living With”, NHLBI, NIH, www.nhlbi.nih.gov/health/arrhythmias/living-with. Accessed 3 Aug. 2023.
  3. „Tips for Living with Afib”, WebMD, www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/tips-for-living-with-afib. Accessed 3 Aug. 2023.