Potrivit unui sondaj recent, printre cele mai comune hobby-uri ale românilor sunt următoarele paisprezece:

1. Fotbalul

Fotbalul este sportul numărul 1 în România nu numai ca audiențe făcute pe tv, ci și ca număr de practicanți la nivel amator. Atunci când este cald afară, terenurile pe care există porți de fotbal sunt pline de dimineața până noaptea, iar în anotimpul rece cu greu se găsește o sală de sport de închiriat.

2. Fitness-ul

Atunci când nu joacă fotbal, bărbații români își modelează corpul la sala de fitness, unde „trag de fiare”. Unii preferă să facă mușchi acasă, cu ajutorul ganterelor și flotărilor. Cei care beneficiază de un spațiu de locuit mai generos nu ezită să își transforme una dintre încăperi în sala de sport.

3. Muzica

Muzica este un alt hobby foarte răspândit, genurile preferate fiind foarte diverse, de la muzică clasică până la trap și heavy rock. Cei mai mulți ascultă muzică acasă, sau la căști, în timp ce sunt pe drum spre activitățile zilnice. Tinerii nu ratează concertele artiștilor favoriți, indiferent de prețul biletului.

4. Alergatul

O formă foarte la îndemână și foarte populară de mișcare este alergatul. Cei mai mulți bărbați aleargă în parc de câteva ori pe săptămână pentru a-și menține tonusul muscular, dar există și pasionați care au făcut un țel în viață din participarea la maratoane, pentru care se antrenează aproape zilnic.

5. Mașinile

Probabil că peste 80% dintre bărbați sunt pasionați de mașini. În general, acest hobby se reduce la cunoașterea caracteristicilor tehnice și a noutăților de pe piața auto. În cazuri speciale, pasiunea devine profesie, iar amatorii se transformă în piloți de curse. În această categorie includem și pasionații de motociclete, reuniți în cluburi locale și naționale.

6. Călătoriile

Aproape toată lumea își dorește să călătorească și să vadă cât mai multe țări din lume. Pasionații de călătorii se folosesc de fiecare weekend și de fiecare vacanță pentru a vizita locuri noi, sau pentru a face drumeții pe munte. Cei mai mulți preferă să călătorească cu mașina, considerând că drumul este cel puțin la fel de interesant ca și destinația.

7. Schiatul

Sunt mulți iubitori de schi, care în ultimii ani nu au avut foarte multe motive de bucurie dacă nu au putut să plece din țară. Schimbarea climei a redus considerabil sezonul în România, dar în străinătate sunt locuri în care se poate practica acest sport în cea mai mare parte a anului.

8. Pescuitul

Pescarii reprezintă o categorie aparte. Cât sunt pe baltă, nu au nevoie nici de apă, nici de mâncare, ci doar de liniște. Merg la pescuit înainte să se lumineze de ziuă, iar în acea noapte nici nu dorm de nerăbdare. Pentru mulți, nu are importanță dacă juvelnicul este plin sau gol la întoarcerea acasă. Important e timpul petrecut în mijlocul naturii.

9. Ieșitul în oraș

Întâlnirile cu prietenii sunt prioritare pentru români, ca activitate de timp liber. Cu precădere în weekend, ei ies în oraș să socializeze, fie la restaurant, fie într-un parc, fie într-un bar sportiv unde au ocazia să se uite la meciuri, să facă prinsori și să comenteze fazele „live”.

10. Jocurile online

Atunci când vine vorba despre hobby-uri indoor, jocurile online sunt de top. Tinerii sunt mai tot timpul interconectați pentru a practica sporturi electronice, cele mai populare fiind shooter-ele și jocurile cu tematică sportivă. O parte dintre pasionați plasează și pariuri pe favoriții lor, întrucât există operatori specializați în eSports, precum Frank ro, care înaintează o mulțime de opțiuni și pronosticuri.

11. Gadget-urile

Tehnologia este, de asemenea, unul dintre domeniile preferate ale bărbaților români. Telefoanele de ultimă generație, tabletele, ceasurile inteligente, brățările de fitness intră în „arsenalul” multora. Pasionații monitorizează site-urile străine de profil și sunt la curent cu cele mai recente inovații înainte ca acestea să ajungă în țara noastră.

12. Cititul

Cititul este un hobby care nu se va demoda niciodată. Bărbații trecuți de 50 de ani preferă cărțile fizice, apreciind posibilitatea de a da pagină cu pagină, în timp ce reprezentanții generațiilor mai tinere consideră că este mult mai util un ebook pe care pot avea sute de cărți și care este mult mai ușor de transportat.

13. Gătitul

Cei mai mulți chefi în restaurante sunt de sex masculin. Acasă, raportul se schimbă, dar asta nu înseamnă că nu există mulți bărbați care gătesc din pasiune, în bucătăria proprie. Ei au plăcerea de a încerca rețete noi, pe care uneori la prepară împreună cu întreaga familie.

 14. Vlogging-ul

Printre cele mai noi meserii este și cea de vlogger. Influencerii de azi, care au sute de mii de urmăritori, au pornit de la un videoclip înregistrat cu telefonul inteligent și „urcat” pe YouTube sau pe o altă platformă de streaming. Înregistrarea unor mesaje video și transmiterea lor către un public larg se numără printre hobby-urile comune în rândul românilor.