Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat că oligarhul rus Roman Abramovich va lua parte la negocierile dintre Rusia și Ucraina pentru a ajuta la încetarea războiului. Însă, potrivit ultimelor informații, miliardarul rus și fostul patron al echipei de fotbal FC Chelsea, Abramovich a avut o misiune de îndeplinit și pentru Zelenski. Potrivit The Times, liderul de la Kiev i-a dat lui Roman Abramovich un bilet scris de mână cu rugămintea să i-l dea direct lui Putin.

Recent, presa internațională a făcut publică întâlnirea dela Moscova dintre Putin și Abramovich, care i-a dat biletul lui Zelenksi. Acesta i-a scris liderului de la Kremlin, condițiile unui acord de pace prin care liderul ucrainean și-ar fi exprimat acceptarea continuării negocierilor privind încetarea războiului.

Însă, potrivit The Times, Vladimir Putin a reacționat imediat, spunând clar că nu este de acord cu condițiile lui Zelenski și refuzându-l categoric. Astfel, el i-a spus miliardarului rus, care a participat la negocierile de pace de la Istanbul, de marți, să-i transmită lui Zelenski că Rusia va câștiga în acest război. „Spune-i că îi vom învinge”, i-a spus Putin.

Trupele ruse se retrag din regiunile Kiev și Cernihiv

Discuțiile purtate marți de echipele de negociere din Rusia și Ucraina la Istanbul , la care a participat și Roman Abramovich, sunt primele de la care delegațiile au plecat cu ceva concret.

Moscova a anunțat că retrage trupe din regiunile Kiev și Cernihiv, Ucraina s-a arătat dispusă să-și asume un statut de neutralitate, în schimbul unor garanții de securitate, potrivit CNN și BBC, iar o întâlnire Zelenski-Putin a devenit posibilă. Ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, a declarat, după găzduirea tratativelor de pace, că în această întâlnire, a șefilor de stat, stă cheia sfârșitului războiului. Cavusoglu a declarat că negocierile găzduite la Istanbul sunt cele mai promițătoare de până acum.

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, care au avut loc marți, la Istanbul, s-au încheiat după patru ore. Timp de două săptămâni discuțiile au avut loc prin videoconferință și au fost catalogate drept „dificile” de ambele părți, ieri, au fost decise, în sfârșit, câteva puncte concrete.