Liderul de la Kiev face apel la cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni, îndemânându-i să protesteze pe străzi, potrivit BBC. Preşedintele Ucrainei cere „acţiuni fără întârziere” din partea lumii, în contextul atacului Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.

„Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real. Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde chiar acum”, a spus Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video publicată pe reţelele sociale joi noapte.

Zelenski îndeamnă oamenii din Europa să protesteze pe străzi

„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară. Există 15 reactoare nucleare în Ucraina. Dacă unul dintre ele explodează, acesta este sfârșitul pentru toată lumea, acesta este sfârșitul Europei”, a mai spus preşedintele Zelenski.

El a amintit de „catastrofa globală” de la Cernobîl şi a avertizat că un accident nuclear la Zaporojie ar avea consecinţe mult mai grave.

„Europeni, treziţi-vă, vă rog! Spuneţi-le politicienilor voştri că ruşii trag în centrala nucleară din Ucraina”, a fost apelul lui către europeni.

Zelenski a ţinut legătura cu lideri din SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Germania şi Polonia, precum şi cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, dar a îndemnat şi cetăţenii de rând să tragă un semnal de alarmă în atenţia propriilor politicieni.

Mai mult, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri într-un mesaj televizat că rușii au venit pregătiți să tragă în centrala nucleară de la Zaporojie, cuprinsă de un incendiu în noaptea de joi spre vineri.

”Avem foarte mulți ani de istorie în spate, luptăm pentru istoria Ucrainei, pentru istoria Europei. Trupele rusești au atacat centrala atomică din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Și este posibil să se întâmple în orice moment ceea ce s-a întâmplat la Cernobîl. Tanchiștii ruși știau în ce trag și au atacat direct centrala atomică. Tancurile sunt echipate cu termovizore, deci ei știau în ce trag și s-au pregătit pentru asta.

Aceasta este teroare. În Ucraina sunt 15 unități de producere a energiei atomice, iar trupele rusești au încă în memorie amintirea Cenobîlulului, amintirea acelei tragedii pentru ruși și nu numai.

Rusia dorește să repete asta și deja o repetă. Însă, de data ar fi de șase ori mai grav. Vreau să mă adresez dumneavoastră, poporului rus, am luptat împreună în 1986, cu efectele catastrofei de la Cernobîl, trebuie să țineți minte, grafitul fierbinte împrăștiat de explozie.

Victimele…trebuie să vă amintiți flacăra de deasupra centralei nucleare distruse. Trebuie să țineți minte evacuarea din Pripeat și pe o suprafață de 130 de kilometri din jur. Cum poți să uiți asta?!”, a spus Zelenski.

Volodimir le cere rușilor să iasă în stradă și să le spună conducătorilor lor că vor să trăiască, ”pentru că radiațiile nu știu unde e Rusia”.

”Iar dacă voi nu ați uitat, atunci nu trebuie să tăceți. Trebuie să le spuneți conducătorilor, să ieșiți în stradă și să le spuneți că vreți să trăiți. Că vreți să trăiți pe pământ fără contaminare radioactivă. Pentru că radiațiile nu știu unde e Rusia, radiațiile nu știu unde sunt frontierele țării voastre.

Toată noaptea am fost în legătură directă cu partenerii mei, cu liderii țărilor europene, și le-am spus ce se întâmplă. Și am văzut că sunt șocați.

Solicităm impunerea de sancțiuni împotriva dușmanului atomic pentru teroarea pe care o instaurează asupra Ucrainei și le-am spus că Rusia a lansat un atac cu bombe și rachete asupra centralei atomice, în scopul distrugerii complete.

Solicităm închiderea de urgență a spațiului aerian deasupra Ucrainei, astfel încât să poată garanta faptul că Rusia să nu poată intra cu bombele și rachetele ca să atace obiectivele atomice.

Mulțumesc gărzii ucrainiene care asigură paza centralei, dar și celor care ajută la stingerea incendiului de la centrala din Zaporojie, oamenilor simpli din Ucraina, din Energodar”, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

”Ei trebuie să înțeleagă pericolul tragerii asupra centralei, pentru că ei trăiesc acolo, lângă centrală. Lăsați-i pe ocupanți fără provizii, lăsați-i să înțeleagă că toată Ucraina este ca voi, cei din Energodar. Goniți-i pe ocupanți. Să știe că Ucraina nu este un loc pentru bomba nucleară”.

De asemenea, Zelenski a ținut să precizeze că rușii atacă în continuare civili, ba chiar trag cu rachete în copiii din Ucraina, precizând că forțele ruse au tras cu rachete într-o școală din Jitomir.

”Cetățeni ucrainieni, rușii au intrat cu armata lor pe teritoriul țării noastre. A trimis toată armata Rusiei împotriva poporului nostru, însă eroismul rezistenței poporului ucrainean ține piept atacului lor în cea de-a 9-a zi a invaziei.

Orașele din Ucraina nu pot suporta o astfel de lipsă de omenie, o astfel de violență inumană din partea unei ocupații naziste: Ohtirka, Harkov, Mariupol.

Trag împotriva civililor, distrug infrastructura civilă, trag în cartierele rezidențiale. Deci, ieri în Cernigov, bombele rusești au ucis 47 de oameni, civili. În Harkov au fost atacuri aeriene. Azi dimineață, în Jitomir, o rachetă a lovit clădirea unei școli, în copii.

Asta e situația reală pe care ne-o aduc frații din Rusia. Ieri, la negocierile din Belarus, am reușit să convenim crearea unor coridoare umanitare, prin care oamenilor să li se asigure aprovizionarea cu ajutoare”, a spus Zelenski.

Oamenii fug din Zaporojie

”Apărarea noastră încearcă să producă rușilor maximul de pierderi posibile. Este vorba de 9.000 de morți în rândurile ocupanților. În dimineața celei de-a 9-a zi a invaziei, luptăm cu ei lângă Nikolaev, lângă Harkov, lângă capitala Kiev, să îi facem pe ocupați să se îndepărteze de țintele cheie.

N-o să ne distrugă țara pentru că suntem la noi acasă, pentru că suntem pe pământul nostru. Nu răspundeți la provocări, au fost astfel de provocări în Herson. Să nu credeți acele mitinguri organizate pentru Rusia, care încearcă să îi convingă pe localnici, încă o dată. Ascultați cum sună LNR și DNR. Ne putem împotrivi lor.

Mă adresez locuitorilor orașului Herson, arătați-le că acesta este orașul vostru. Puteți să îi învingeți! Și puteți să dați peste cap planurile ocupanților. Ascultați-vă inima! Sunteți ucraineni!

Îi asigur pe cei din Herson că Ucraina nu se va preda în fața acestor atacatori ocupanți care ne fură tehnica, care din 2014 nu ne lasă să trăim normal. Arătați-le steagul nostru național, făceți-i să asculte imnul nostru național, spiritul nostru național.

Arătați-le ocupanților că nu pot să ia Hersonul și că nu vă pot face să vă părăsiți orașul. Pentru că acesta a fost, este și va fi un oraș ucrainean, din țara noastră. Trăiască Ucraina”, a fost mesajul lui Volodimir Zelenski.

Cu toate acestea, oamenii din Zaporojie sunt speriați de tragedia care poate avea loc în orașul lor, cum ar fi explozia centralei atomice, astfel mulți au început să fugă. Imaginile de acolo arată cum locuitorii au luat cu asalt gara pentru a prinde un tren cât mai departe de centrala nucleară.