Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici

Zona a fost declarată rezervație naturală. Aceste cratere care se foiesc și bolborosesc încântă orice turist care nu a mai întâlnit fenomenul.

În drumul lor spre suprafață, gazele naturale intră în contact cu solul argilos și pânza freatică. Afară este aruncat un noroi, concomitent cu gazele, formând astfel aceste conuri uimitoare.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici se întind pe o suprafață de 16,5 hectare.

Zona se află pe raza comunei Berca, județul Buzău.

4076-166853-89vulcaniinoroiosishutterstock_33306409

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari

Se află pe teritoriul administrativ al comunei Scorțoasa, în apropierea drumului județean DJ108 care leagă satul Policiori de Pâclele.

Aici vulcanii se întind pe o suprafață de 22 de hectare.

Vulcanii Noroioși de la Beciu

Mai poartă denumirea de Pâclele de la Beciu și aparțin arealului situat în Buzău, în comuna Scorțoasa.

Obiectivul din punct de vedere peisagistic, îl constituie relieful neobișnuit – creat prin erupțiile de pastă argilo-marnoasă și remodelat continuu de ploi.

Pâclele de la Beciu sunt intinse pe o suprafață mult mai mică, însă activitatea lor este mai intensă. Din cauza noroiului foarte lichid, conurile sunt puțin înălțate.

Ele sunt situate la o altitudine de 280 metri și au o suprafață mică de aproximativ 20×40 metri.

Taxa de vizitare este undeva la 5 lei pentru un adult.

De știut

Vulcanii-Noroiosi

Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din stratele de argilă

În preajma vulcanilor noroioși, solul este sulfuros și sărăturos, nepropice vegetației obișnuite. Totuși, găsim aici anumite specii de plante care s-au adaptat mediului sărat (plante halofile)

Fauna este și ea una bogată. În areal se întâlnesc popândăul european, țestoasa de baltă, șopârla de pădure, balaurul mare și ivorașul cu burta galbenă.

Rezervația Vulcanii Noroioși, locul unde pământul fierbe,  se întinde pe aproximativ 30 ha între localitățile buzoiene Scorțoasa și Berca și este formată din 4 zone: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.

În incintă, fumatul este strict interzis

Unele cratere se pot prăbuși sub greutatea unui om, fiind noroioase

Formațiunile existente în zonă, șanțurile adânci, s-au format, în timp, datorită scurgerii noroiului.

Alte zone cu vulcani noroioși

În țara noastră mai sunt cunoscuți și vulcanii noroioși de la Filiaș din Harghita ce au o suprafață de 1 hectar, La Gloduri  din Monor, Bistrița-Năsăud, cu o suprafață de 2 hectare, Hașag din comuna Loamneș, Sibiu care se întind pe 1 hectar.

Pe întreg globul mai sunt 1.100 de vulcani noroioși, în locuri precum Rusia, Italia, Ucraina, Republica Moldova, Indonezia, Azerbaidjan, Pakistan.

Sursa Foto aureliangalice