Românii vor începe să folosească o bancnotă nouă în valoare de 20 de lei, de la 1 Decembrie 2021. Ziua Națională a României a fost aleasă pentru lansarea bancnotei dedicate Ecaterinei Teodoroiu, eroina de la Mărășești.
Prima eroină pe o bancnotă românească
Ecaterina Teodoroiu, pe numele real Cătălina Vasile Toderoiu, s-a născut pe 15 ianuarie 1894, la Târgu Jiu. Ecaterina provenea dintr-o familie modestă, dar avea ambiția de a-și croi un destin aparte. Ea a studiat la București pentru a deveni învățătoare și a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară.
După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe front. Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în luptă, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de Casa Regală și avansată la gradul de sublocotenent. Cu acest grad a primit în subordine un pluton de infanterie cu care a luptat la bătălia de la Mărășești unde și-a pierdut viața în mod eroic.
Elementele grafice ale bancnotei de 20 de lei
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2021/11/bancnota-de-20-de-lei.jpg)
Pe aversul bancnotei, în prim plan se află portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii în care a trăit (1894-1917) și un buchet de brândușe. În planul secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.
Pe reversul bancnotei se află o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.
Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit și către Trezoreria Statului.
O nouă bancnotă de 20 de lei și pentru colecționari
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2021/11/vechea-bancnota-de-20-de-lei.jpg)
Totodată, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Națională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881. Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 bucăți.
Prețul de vânzare al replicii după prima bancnotă de 20 lei emisă în anul 1881 este de 100,00 lei, exclusiv TVA.