Calități diferite în funcție de soiul de viță-de-vie

Există recomandări diferite ale viței-de-vie în funcție de varietatea de struguri. Astfel, cei mai acri, care sunt cultivați pe soluri reci, argiloase, mai improprii pentru viţa-de-vie, au efect laxativ, pe când la cei crescuţi pe soluri calcaroase predomină proprietăţile diuretice şi depurative. Cei albi sunt stimulenţi, energizanți, iar cei negri sunt astringenţi datorită taninului şi, în mod deosebit, tonici.

Sucul de aguridă (struguri care nu s-au copt încă) ajută la eliminarea toxinelor din organism și combate obezitatea. Stugurii stafidiți calmează tusea.

Citește și: Cum poți stimula circulația periferică deficitară cu ajutorul leacurilor

Funzele de vița-de-vie, efect astringent

Frunzele de viță-de-vie nu sunt doar bune pentru sarmale. Pot fi folosite la prepararea unui ceai cu efect astringent, util în diaree cronică, hemoragii, varice, hemoroizi. Cele cu nuanţe roşietice se recomandă în combaterea hemoragiilor uterine şi ca fortifiant.

Se prepară un decoct, după cum urmează: se fierb timp de un minut două linguri de frunze de viță-de-vie la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi: prima – dimineaţa devreme, celelalte două înainte cu o jumătate de oră de celelalte mese. La rândul său, seva abundentă de primăvara, numită „plânsul viţei-de-vie”, este un produs util pentru spălături oculare, în conjunctivite şi alte stări iritative ale ochiului. Este considerată a fitonică, cicatrizantă şi antihemoragică.

Citește și: Cum poți prepara ulei din sâmburi de struguri

Sursa foto: 123rf.com