Legenda Dornei

Ținutul Dornelor apare într-o legendă despre întemeietorului Moldoviei, Dragoș Vodă. Acesta a venit să vâneze în aceasta zonă și a întâlnit o fată frumoasă ca o zână, pe nume Dorina. Voievodul a plecat la vânătoare și a început să urmărească o căprioară, care scăpa mereu de săgețile lui. La un momentdat, a obosit și s-a așezat lângă un brad. Atunci Dragoș a tras. S-a auzit un țipăt omenesc, iar căprioara a făcut un salt și a dispărut în pădure. Voievodul s-a apropiat și a văzut că a omorât-o din greșeală pe Dorina. Plin de durere, Dragoș a înmormântat-o. În amintirea ei, a denumit râul și locul din preajmă Vatra Dornei.

Vatra Dornei într-o dimineață de varăSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Vatra Dornei ca stațiune balneoclimaterică

Vatra Dornei se poate lăuda cu numeroase izvoare de apă minerală vindecătoare. Factorii curativi principali din Vatra Dornei sunt izvoarele cu ape minerale slab bicarbonate, feruginoase, calcice, sodice, magnezice și hipotone, dar și bioclimatul montan tonic și namolul de turba. În zonă se tratează afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni reumatismale degenerative, afecțiuni neurologice periferice și se fac recuperări după infarct sau operații. Toate acestea se pot trata la izvoarele cu apă minerală carbogazoasă, termale, bicarbonatate, calcice, magnezice și sulfuroase, la mofetele naturale de săruri de mare puritate și concentrație de dioxid de carbon. La acestea se mai adaugă nămolul terapeutic din turbă din zona Poiana Stampei.

Telescaunul din Vatra Dornei

Stațiunea Vatra Dornei are cinci pârtii de ski prevăzute cu transport pe cablu: Dealu Negru, Veverița, Pârtiile Parc 1 și 2, Dealul Runc. Pârtia Dealu negru este a doua ca lungime din țară, măsurând 3200 m și are dificultate medie. Pârtia Parc 2 este de dificultate ușoară și este locul ideal să înveți să skiezi. În plus, beneficiază de instalație de zăpadă artificială. În orice anotimp, poți lua telescaunul care urcă în vârful Dealului Negru la 1300 m altitudine. Priveliștea este impresionantă. Iarna se poate coborî și cu snow-mobilul sau cu sania.

Vacanță activă în Vatra Dornei

Cei mai activi pot urca pe jos sau cu bicileta. Pentru amatorii de senzații tari există oferte de river-rafting și parapanta. Există echipament profesional și instructori care te pot ajuta să cobori cu barca pneumatică pe apa repede a Bistriței. Vei simți adrenalina la maximum. Pentru cei care vor să se desăvârșească în acest sport, există cursuri de formare piloți pe durata unei săptămâni. Se pot găsi și distracții mai puțin periculoase, cum ar fi paintball-ul. Vatra Dornei este un bun punct de pornire pentru a vizita faimoasele mănăstiri din Bucovina: Voroneț, Moldovița, Sucevița și Putna, dar și atelierele de ceramică tradițională de la Marginea.

Ce mai poți vizita în Vatra Dornei

Gara Băi este o clădire frumoasă, cu o arhitectură aparte, construită în anul 1910. Din anul 2004 a fost trecută în lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

Cazinoul Vatra Dornei

Parcul Municipal din Vatra Dornei este este o atracție turistică atât pentru copii, cât și pentru adulți. Mai este numit şi “Parcul Veveriţelor”. Sunt foarte prietenoase. Dacă aduci nuci, ele vor veni și se vor sevi chiar din mâna ta.

Muzeul de Științe ale Naturii și Cinegetică.

Pavilionul Japonez, Biserica Sf. Treime, Izvorul Sentinela.

– Poți lua ”trenulețul veseliei”, un titicar cu două trasee: unul spre Platoul Runc şi telescaun şi altul la mănăstirile “Acoperământul Maicii Domnului” şi “Sf. Dimitrie”.

Cum ajungi la Vatra Dornei

Pentru a ajunge din București în Vatra Dornei este nevoie de jumătate de zi, distanța fiind de 518 km pe direcția București – Focșani – Piatra Neamț – Poiana Teiului – Broșteni – Vatra Dornei.

Vezi și: Obiective turistice Bucovina – cele mai frumoase locuri de vizitat in Bucovina

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com