Cercetarea realizată de specialiști de la Universitatea din Swansea (Țara Galilor) a vizat adulți de toate vârstele, dintre aceștia jumătate petreceau mult timp (în medie șase ore sau mai mult în fiecare zi) pe internet și îndeosebi pe rețelele de socializare, în timp ce restul persoanelor foloseau internetul moderat.

Citește și: Amorțește mâna? Iată ce pot ascunde amorțelile banale

Navigarea excesivă pe internet duce și la depresie și dependență

  • După ce au fost analizate o serie de date, a rezultat că persoanele dependente de internet prezintă un risc cu 30% mai mare să sufere o infecție, îndeosebi răceală și gripă, decât ceilalți care folosesc moderat internetul. Cercetătorii pun această sensibilitate pe seama slăbirii sistemului imunitar, ca urmare a unui mod de viață mai puțin sănătos, asociat cu dependența de internet.
  • Impactul asupra imunității se exercită prin alterarea somnului (durata și calitatea perioadei de somn), comportamentul alimentar (consumarea alimentelor în fața calculatorului, îndeosebi biscuiți, chipsuri și băuturi carbogazoase), sedentarism (poziția stând și lipsa mișcării).
  • De luat în seamă este și aspectul psihologic, legat mai ales de izolare (utilizatorul petrece multe ore singur în fața monitorului calculatorului, zi de zi) și stres (deconectarea creează o senzație de lipsă).
  • În ceea ce privește izolarea, relațiile insuficiente cu lumea exterioară și cu alte persoane nu ajută consolidarea sistemului imunitar. Psihologii de la Universitatea din Leeds susţin că au descoperit dovada „frapantă” a faptului că acele persoane care folosesc internetul în mod excesiv dezvoltă un comportament compulsiv, având tendinţa să înlocuiască interacţiunile sociale din viaţa reală cu discuţii online purtate în chat room-uri şi pe diverse reţele de socializare. „Acest studiu întăreşte speculaţiile potrivit cărora utilizarea excesivă a internetului, care tinde să înlocuiască funcţiile sociale obişnuite ale indivizilor, ar putea fi asociată cu anumite afecţiuni psihologice, precum depresia şi dependenţa”, a declarat Catriona Morrison, coordonatoarea studiului. „Acest tip de activităţi cauzatoare de dependenţă pot avea un impact serios asupra sănătăţii mintale”.

Citește și: