Vezi care sunt cele mai bune campinguri din Romania!

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Exista foarte multe locuri de camping în România, unele cunoscute, altele mai puțin cunoscute, în care mersul cu cortul sau rulota este o adevărată plăcere.

Cortul este o soluție excelentă pentru relaxarea la munte și înseamnă aventură, experiențe noi, bucuria naturii, joacă, distracție, detașare de lumea nebună-dezlănțuită și garanția bateriilor încărcate, totul la costuri foarte mici

Locurile de camping din România sunt de obicei, în afara orașelor,  unde se poate merge cu cortul sau rulota pentru a scăpa pentru o perioadă de timp de aglomerația urbană, pentru relaxare și puțin sentiment de aventură.

Oriunde alegi să mergi în camping, sunt câteva lucruri necesare pe care trebuie să le iei cu tine. Ai nevoie de un cort pentru a avea un adăpost unde să-ți petreci nopțile în natură, echipament de dormit pentru a putea să te odihnești păstrând confortul de acasă, câteva obiecte de mobilier, cum ar fi masă și scaune, și alte diverse echipamente ce contribuie la bunăstarea ta.

Top 10 locații unde să mergi cu cortul la munte, în România

1. Unde să mergi cu cortul la munte, în România – Lacul Iezer, Munții Iezer-Păpușa

Să campezi pe malul unui lac înseamnă atât umezeală în cort, cât și șanse de surprize frumoase la răsărit. Lacul Iezer, este un lac glaciar situat în Munții Iezer – Păpușa, din Muntii Carpati, la o altitudine de 2130 m. În apropierea lui a fost construit refugiul omonim.

Când vorbesc despre Lacul Iezer, vorbesc despre frumusețea muntelui în doua sensuri. Pe de o parte peisajele specifice cu plaiuri lungi, deschise, căldări glaciare și creste înalte, dar poate și mai atrăgător pe de altă parte, deschiderea spre renumitele masive din vecinătate: Făgăraș, Piatra Craiului, Bucegi și Leaota.

Din crestele Iezerului admiri toate aceste masive muntoase ca într-un atlas geografic în mărime naturală, ce rar ai ocazia să vezi. De la Omu la Moldoveanu, de la Negoiu la Piscul Baciului, îți întorci privirea permanent și parcă toate îți sunt la picioare.

Aici este un loc superb si prielnic pentru o relaxare cu cortul la munte.

În Munții Fărăgaș se află cel mai înalt munte din România: Vf Moldoveanu (2.544 metri). Află care sunt cele mai inalte varfuri muntoase din lume

2. Unde să mergi cu cortul la munte, în România – Camping Valea Beiului în Cheile Nerei

Campingul se află la 20km de Sasca Montană (se urmează indicatoare spre Păstrăvărie și Potoc) și până la Podul Bei drumul este asfaltat. Următorii 5km sunt pe drum forestier.

Campingul este situat într-o poiană, este dotat cu toalete ecologice, iar în apropiere este o păstrăvărie, magazin și restaurant. Camparea se taxează (aprox 12 lei/noapte) însă priveliștea este de neprețuit.

Este un camping potrivit și pentru familiile cu copii pentru că ești foarte aproape de câteva trasee ușurele la Cascada Beușnița, Lacul Ochiul Beiului și Cascada la Văioagă.

Daca esti atras de caderile de apa, intra sa afli tot ce poti despre Cascada Niagara!

3. Unde să mergi cu cortul la munte, în România – Șaua Gărgălău, Munții Rodnei

Munţii Rodnei se întind de la est din Pasul Rotunda (care face o legătură facilă cu munţii Suhard) până la vest în Pasul Şetref. Ştiinţific vorbind, munţii Rodnei fac parte din grupa nordică a Carpaţilor Orientali după cum aflăm din ghidul scris de I.Buta şi A.A.Buta (colecţia Munţii Noştri, 1979).

Refugiul montan Șaua Gărgălău este un loc liniştit și verde unde se poate sta cu cortul. Locația este mirifică și ofera o priveliste panoramică asupra Munții Rodnei.

Cu izvor foarte aproape, cu arbuști suficient de înalți ca să te ascunzi în spatele lor, șaua Gărgălău îți oferă atât condițiile minime de campare în sălbăticie, cât și un calm și-o liniște pe care rar le găsești undeva.

Dacă ajungi în Carpații Orientali, nu rata rezervația naturală Pietrele Doamnei

Vezi şi curiozităţi despre Carpaţii Orientali!

4. Unde să mergi cu cortul la munte, în România – Babou Maramureș (Breb)

Acesta este un camping amenajat în Breb, cel mai cel dintre satele din Maramureșul istoric, regiunea Mara – Cosău – Creasta Cocoșului. Aici un cuplu tânăr de olandezi au cumpărat terenul și casa bătrânescă și le-au amenajat într-un hostel și camping rustic cu accente tradițional maramureșene și o boemie care-ți merge la suflet.

Aici poți vedea cele mai interesante rulote și corturi, majoritatea ale turiștilor străini fascinați de plaiurile românești.

Campingul la Babou este 25 lei pe noapte de persoană și include acces la toalete cu duș și o bucătărie amenajată. Bonus, la sosire primești câteva foi laminate cu recomandări de trasee, ce este de făcut în zonă și unde poți mânca bine.

5. Unde să mergi cu cortul la munte, în România – Golul Roibului, Munții Vrancei

Golul Roibului, Munții Vrancei este un loc inconjurat doar de lanțuri de munți și în depărtare nu se vedea nicio luminiță.

Munții Vrancei sunt o unitate de relief a Carpaților de Curbură, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali.

Chiar dacă, în general, sunt munți cu coame blânde, Munții Vrancei sunt răzvrătiți.

Cel mai înalt pisc din Munții Vrancei este Vârful Goru, având 1.785 m. Măsurătorile au indicat că anual masivul crește cu circa 0,4-0,5 mm, cu variații mai importante în urma seismelor medii și mari, care pot determina creșterea mai accentuată a vârfului și adâncirea văilor.

Aceasta destinație de munte este perfecta pentru a merge cu cortul, aici îți poți încărca bateriile și admira frumusețile naturii.

6. Unde să mergi cu cortul la munte, în România – Valea Cernei

La câțiva metri de Motel Dumbrava, pe partea dreaptă a drumului și pe marginea râului, se poate campa fără probleme. Nu este un camping amenajat dar există sursă de apă în apropiere și o toaletă. Este locul perfect să lenevești pe lângă apă sau să pleci în drumeție către Crovurile din Mehedinți, Cheile Țâșnei, Cascada Vânturătoarea, Satele Ineleț și Scărișoara.

Din păcate în weekend este foarte aglomerat, dar un loc mai retras, într-o poieniță mărginită de copaci, este chiar vis a vis de motel după ce treci podul peste Cerna.

Dacă ai un cort ultraușor sau un cort de drumeție și nu te deranjează să-l cari în spinare în urcare timp de aproximativ două ore, poți campa chiar în crovuri. Poiana Mare este un vis.

7. Unde să mergi cu cortul la munte, în România – Buila Vânturarița

Liniște, miros de brad și licurici – aceasta este imaginea cu care vei rămâne după câteva zile de camping lângă Schitul Pahomie, chiar în inima celui mai mic Parc Natural din România, Buila Vânturarița.

Aici se ajunge din satul Cheia pe un drum forestier de-a lungul apei. Drumul este semnalizat este semnalizat cu indicatoare și troițe din belșug. Pentru a ajunge la zona de campare se trece de Schitul Pahomie și se continuă pe drum preț de câteva minute. Pe partea stângă, între brazi, se deschide o poieniță mică, cât pentru vreo șase corturi.

O pancartă care roagă a se păstra curățenia și o masă cu bancă din lemn lasă de înțeles că aici se poate campa. Câțiva metri mai încolo, în dreptul panoului ars de soare care prezintă traseele montane și o descriere a parcului, este și o sursă de apă potabilă.

De aici poți pleca în drumeții către traseul de creastă, Vârful Vânturarița și Schitul Pătrunsa.

8. Unde să mergi cu cortul la munte, în România – Poiana Pelegii în Retezat

Dacă nu te încântă ideea de a căra cortul până la Bucura ca să campezi pe malul lacului, dar vrei totuși să dormi în inima Retezatului atunci Poiana Pelegii este o alegere excelentă. De aici până la lac este o urcare ușurică și scurtă și odată ajuns acolo poți urca pe vârful Peleaga într-o oră jumătate, două ore jumătate până pe vârful Păpușa sau poți face un traseu în circuit de o oră pe la câteva dintre lacuri. Indicatoare sunt din belșug și marcajele sunt foarte bune.

Zona de campare este generoasă, cu sursă de apă potabilă și fără taxă. Singura parte mai puțin plăcută este drumul până aici.

Dinspre Hațeg se cotește către Clopotiva și de aici și până la Barajul Gura Apelor drumul este asfaltat. După baraj este un punct de control unde plătești taxa de rezervație (2 adulți și o mașină 35 lei), iar următorii patru kilometri sunt plini de gropi.

Odată scăpat următorii 14 kilometrii de forestier par floare la ureche dar se merge foarte, foarte încet. În total de la barieră și până în parcarea de la Poiana Pelegii se fac aproximativ două ore.

9. Unde să mergi cu cortul la munte, în România – Lacul Bucura, Munții Retezat

Dacă pleci de dimineașă, după zece ore de mers prin ceață, de la cabana Pietrele, ajungi la Lacul Bucura. Lacurile glaciare te imbie cu priveliștea lor magică, iar Bucura te lasă fără cuvinte datorită mărimii impresionante. Cel mai mare lac glaciar din România, aflat la altitudinea de 2040 metri, e mereu vizitat de turiști. Vara sunt tot timpul corturi pe mal, astfel că te simți ca într-o tabără de bază, de unde oamenii pleacă pe traseele din zonă, urmând ca seara să se întoarcă înapoi.

Din cauza umezelii, găsești greu un loc de campare cât de cât uscat. Dacă mergeți cu cortul la Bucura, aveți grijă la marmote, sunt tare mâncăcioase.

10. Unde să mergi cu cortul la munte, în România – Glăvoi în Apuseni

Campingul Glăvoi sau La Grajduri este localizat în Padiș și este foarte ușor accesibil cu mașina. Nici nu poți găsi un loc mai bun de pus cortul în Muntii Apuseni ca aici pentru că ești cel mai aproape de intrarea în traseu către Cetățile Ponorului, Lumea Pierdută și Circuitul Galbenei.

În camping se poate sta cu cortul sau rulota, există sursă de apă potabilă, punct de informare turistică și Salvamont, precum și câteva terase unde se mănâncă bine. Aici se poate degusta cea mai bună supă de ciuperci.

Vezi o lista cu rezervatii naturale din Romania unde te poti bucura de natura!

Dacă plănuiești o escapadă cu cortul, îți spunem ce lucruri sunt necesare când mergi la camping cu cortul și cum alegi cortul pentru camping.

Iată și câteva locuri de vizitat la munte pe care nu trebuie să le ratezi!

Citește și:

De ce este bine să mergi în drumeție la munte! Află ce afecțiuni poate vindeca aerul montan!

La munte, cu mic, cu mare

Aerul de munte este medicament natural! Iată de ce boli te vindecă!

Vezi şi avantajele şi dezavantajele de a te caza la un hostel!