Dacă nu știi să schiezi sau acest sport de iarnă îți este familiar, în schimb nu ești decisă dacă să pleci sau nu la munte, îți prezentăm câteva beneficii ale acestuia.

Un exercițiu fizic complex 

Schiatul reprezintă, fără doar și poate, una dintre cele mai plăcute modalități de a te menține în formă, fiind un exercițiu cardio complex, recunoscut pentru efectele benefice asupra sistemului cardiovascular. Mai mult, este un sport care antrenează, alături de înot, ciclism, aerobic sau alergare, toată musculatura. Așadar, nici nu va fi de mirare că te vei tonifia și îți vei îmbunătăți în același timp flexibilitatea. Și asta nu e tot, căci dacă vei schia zi de zi timp de o săptămână, ai șanse mari să scapi de toate kilogramele în plus. O oră de schi înseamnă un consum între 360 și 532 calorii, în funcție de greutatea persoanei, scriu cercetătorii de la Harvard Medical School. Mai mult, impactul schiatului asupra stării tale generale de sănătate nu trebuie neglijat. După o vacanță pe pârtie, te vei simți revigorată, optimistă, dornică de a face și mai multă mișcare. Momentan, tot ce trebuie să faci este doar un pas. În același timp, riscul de accidentare nu trebuie minimalizat.

Recomandările specialiștilor nu trebuie neglijate:

  • Începe un program de pregătire fizică destinat tonifierii mușchilor cu două luni înaintea sezonului de schi; 
  • Înainte de a-ți pune clăparii şi schiurile în picioare, fă câteva exerciţii de încălzire/stretching; 
  • Dacă ești începătoare sau nu ai experiență, nu te avânta pe pârtii cu un grad de dificultate ridicat;
  • Utilizează un echipament sportiv adecvat, fii atentă ca legăturile schiului să fie corect reglate;
  • În caz de accidentare, nu minimaliza nicio „durere surdă” și mergi la medic. Și, neapărat de îndată ce ajungi într-un oraș mai mare sau acasă, mergi la o clinică ortopedie de prestigiu.

Un peisaj de vis

Atunci când te decizi să mergi la schi, orice destinație ai alege, cu siguranță te vei bucura de cadre naturale impresionante, de la pârtii șerpuitoare împrejmuite cu păduri de brazi, la munți și coline. Te vei bucura de natură, de aer rarefiat, curat, iar dacă locuiești într-o metropolă, cu siguranță această evadare te va ajuta extraordinar de mult. Vei lăsa deoparte tumultul orașului și te vei aventura să exploatezi un peisaj de vis, într-un cadru desprins parcă dintr-un regat de gheață.

Dacă mai ai ezitări și nu știi dacă ar trebui sau nu să pleci la schi, nu omite faptul că în jurul acestui sport se formează o adevărată comunitate, așadar este și un bun pretext de socializare. Seara vei sta la un vin fiert cu alți schiori și îți vei face prieteni noi. În plus, dacă ești și părinte, acest sport este învățat foarte repede de către cei mici, care îl percep ca pe o joacă. Și în cazul copiilor, beneficiile schiului sunt multiple, de la dezvoltarea armonioasă a corpului, la îmbunătățirea capacității de concentrare și a calității somnului. Să nu te mire dacă după o vacanță la schi cei mici îți vor da o diplomă pentru „cea mai bună mamă din lume”.

Sursă foto: unsplash.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Artro Sport Clinic