Paradoxal, Turnul din Pisa a început să se încline încă din timpul construcției (care a durat cam două secole) din cauza terenului moale, dar tot pământul este cel care îl ține în picioare.

Solul care cuprinde straturi succesive de nisip și argilă îmbibată cu apă acționează ca un suport dinamic și disipează unda de șoc a cutremurelor, astfel încât turnul reușește să rămână în picioare în pofida faptului că alte clădiri mai solide decât el s-au prăbușit la cutremurele puternice din zonă.

S-ar putea spune că turnul ”dansează” odată cu pământul în timpul seismelor și va mai sta în picioare multe sute de ani de acum încolo.

Turnul din Zaragoza, o amintire frumoasă!

Turnul din Pisa nu este, însă, singurul care are o ”siluetă” atât de stranie, deși este, poate, cel mai înclinat din lume. Multă vreme a avut un rival pe măsură în Spania, în Zaragoza.

Turnul din Zaragoza a fost construit pe la începutul anilor 1500 și, la fel ca cel din Pisa, a început să se încline din timpul construcției. Avea 80 de metri înălțime și părea foarte solid. Dar muncitorii au făcut rabat la calitatea materialelor de bază și turnul a avut de suferit.

Din nefericire, turnul din Zaragoza nu a avut pământul drept aliat și a început să se încline periculos de mult odată cu trecerea anilor. Autoritățile i-au demolat vârful, dar nu au reușit să îl salveze. În 1892, primăria a luat decizia de a-l demola, spre regretul localnicilor, dar devenise mult prea periculos!

Turnul înclinat din Teluk Intan, Malaezia

 teluk intan turnul cu ceas

A fost construit în 1885 și inițial trebuia să fie un uriaș rezervor de apă pentru locuitorii orașului Teluk Intan. Cuiva i-a venit ideea să pună și un ceas în vârf, astfel că turnul a căpătat noi valențe. Dar, fiind o construcție fragilă din lemn și chirpici de pământ, ridicată pe un sol îmbibat de apă, turnul a început să se încline ușor către stânga.

Rezervorul de apă pe care trebuie să îl susțină este mult prea greu pentru structura turnului. Încă nu a ajuns la o înclinație periculoasă, dar situația se agravează de la un an la altul.

Pagoda Huzhu din Shanghai

Acestui turn zvelt și înalt cât un bloc de 4 etaje i se mai spune și ”turnul care nu se va prăbuși 1000 de ani”, iar localnicii știu bine de ce l-au botezat așa.

Este un adevărat rival pentru Turnul din Pisa, pentru că este de 2 ori mai înclinat decât acesta, dar rezistă cu stoicism pe verticală… o verticală cam strâmbă, ce-i drept! A fost construit pe la începutul anilor 1070 de către un general faimos pentru a expune în turn cele 5 statui ale lui Buddha primite de la împăratul Song Gaozong. În anul 1788 s-a văzut prima dată cu ochiul liber că turnul s-a înclinat binișor din cauza unor artificii montate de localnici cu prilejul unui festival local.

Situația s-a înrăutățit când o mână de localnici a început să sape la baza turnului, pentru că auziseră că aici ar putea da peste o comoară de aur. N-au găsit nicio comoară, ba chiar au înfundat pușcăria, dar turnul a rămas într-o dungă, amenințând să se prăbușească. Anii au trecut și construcția afectată de artificii, de cutremure și de hoți a rezistat și continuă să îi uimească pe arhitecți. Bătrânii spun că turnul se va încăpățâna să trăiască cel puțin 1000 de ani și chiar mai mult.

Turla bisericii din Suurhusen, Germania, mai înclinată decât Turnul din Pisa

Foarte puțin cunoscută, acestă turlă din Germania deține recordul clădirilor înclinate. Ea a fost construită ca o anexă la biserica din cărămidă roșie a comunității, prin Evul Mediu. Turla bisericii a fost ridicată pe un teren mlăștinos, pe o fundație din trunchiuri masive de stejari.

Câtă vreme, solul avea suficientă umiditate, trunchiurile de copaci au fost perfect conservate. După câteva secole, însă, a început un amplu proces de secare a mlaștinilor din zonă și copacii pe care se sprijinea turla au putrezit.

Turnul a început să se încline amenințător și a fost închis multă vreme pentru renovare. Azi se poate vizita și localnicii sunt mândri să îți spună povestea lui.

sursele foto: 123rf.com, wikipedia.org