Efectele secundare ale turmericului pot să apară la unii oameni, mai ales dacă iau prea mult sau consumă suplimentul fără aprobarea medicului.

Ce este turmericul?

Turmericul este condiment extras din planta curcuma, o planta perenă care aparține familiei de ghimbir și are numele științific Curcuma longa.

Acesta oferă o culoare galbenă unui curry și este parte recunoscută a anumitor tradiții culinare.

Turmericul are un conținut antioxidant impresionant și are un ingredient activ denumit curcumină care a fost asociat cu un risc mai scăzut de

  • cancer
  • reducere a inflamației
  • durerilor de stomac
  • previne bolile neurodegenerative.

Alături de multe beneficii, apar și câteva efecte secundare pe care trebuie să le cunoașteți, mai ales dacă luați zilnic o cantitate excesivă de turmeric.

Știi în câte feluri te ajută sucul de turmeric? Cum îl faci și la ce e bun

Turmericul are efecte secundare pe care nu le știai

Când consumați prea multă turmeric sau când aveți o reacție alergică la acest condiment, aceasta poate duce la următoarele:

– Greaţă

– Sângerare excesivă

– Scăderea tensiunii arteriale

– Probleme gastrointestinale

– Complicații cu fertilitate

– Dureri de cap

– Deficiență de fier

– GERD

– Infertilitate

– Diabet.

1. Riscul de sângerare

Ingredientele active din acest condiment sunt capabile să prevină coagularea sângelui, care poate fi periculoasă pentru persoanele cu tulburări de sângerare sau pentru cei care sunt mai în vârstă.

2. Probleme de stomac

Unele suplimente cu pulbere de curcumă sunt făcute cu produse de umplutură, cum ar fi diferite tipuri de amidon sau făină de grâu.

De aceea este posibil ca persoanele cu intoleranță la gluten sau boala celiacă să aibă o reacție gastrointestinală negativă asupra suplimentelor.

3. GERD

Dacă ați fost deja diagnosticată cu boala de reflux gastroesofagian (GERD), studiile au arătat că administrarea acestui medicament în cantități mari poate duce la agravarea problemei.

Ce beneficii are laptele cu turmeric pentru sănătatea copilului

4. Probleme ale vezicii biliare

Dacă aveți probleme cu vezica biliară sau obstrucție a ductului biliar, nu este înțelept să luați acest condiment suplimentar, deoarece poate înrăutăți aceste probleme.

5. Tensiune arterială

Acest condiment este cunoscut că scade tensiunea arterială, făcând-o normală pentru persoanele cu probleme cardiovasculare.

Cu toate acestea, atunci când este utilizat împreună cu medicamentul pentru hipotensiune arterială, poate provoca o scădere periculoasă a tensiunii arteriale.

6. Pietre la rinichi

Aproximativ 2% din turmeric este compus din oxalat, iar la niveluri ridicate, acest lucru poate contribui la formarea de pietre la rinichi.

Dacă aveți deja probleme cu rinichii sau ați avut astfel de episoade, utilizarea excesivă a acestui condiment sau supliment poate face ca problema să se înrăutățească.

7. Sarcina

Natura stimulatoare a acestui condiment poate determina contracții uterine, care pot fi periculoase în primele luni ale sarcinii,

Contracțiile ar putea induce și travaliul în lunile următoare, deci este mai bine să evitați acest condiment în timpul sarcinii sau alăptării.

12 remedii naturale contra înțepăturilor de țânțari la copii

8. Reactii alergice

Inflamația locală și reacțiile alergice interne sunt posibile efecte secundare turmerice, mai ales atunci când sunt consumate în cantități mari.

Acestea pot include mâncărimi ale pielii, înroșire, greață, vărsături, diaree, balonare, crampe și exces de flatulență.

9. Infertilitate

Când se administrează pe cale orală ca supliment, turmericul poate determina o reducere a testosteronului și o motilitate scăzută a spermei, ceea ce face mai dificilă conceperea unui copil.

10. Deficiență de fier

Atunci când luați prea mult turmeric (și, astfel, curcumina) este în organism, poate suprima absorbția de fier în intestin, conducând la anemie și alte efecte secundare nedorite.

11. Diabet

Dacă aveți diabet zaharat, ar trebui să utilizați acest condiment cu prudență, deoarece este cunoscută scăderea glicemiei într-un mod măsurabil.

Pentru diabetici care doresc să mențină un nivel stabil de glucoză, suplimentarea excesivă cu turmeric poate fi foarte periculoasă.

12. Intervenții chirurgicale

Datorită proprietăților sale de coagulare, nu este înțelept să luați acest supliment sau condiment înainte de o intervenție chirurgicală.

Consumul de turmeric înaintea unei operații poate duce la complicații și sângerări excesive.

Cum scapi de simptomele alergiei de primăvară prin metode naturale

13. Dureri de cap

Doze mari de turmeric au fost cunoscute că provoacă dureri de cap la unii oameni, în special după perioade lungi de utilizare a mai mult de 500 de miligrame pe zi.

Precauții

Înainte de a utiliza curcuma, este important să vă luați câteva precauții, și anume să vă testați pentru reacții alergice și să discutați cu medicul despre condițiile preexistente.

Reacții alergice

Unii oameni nu reacționează la turmeric în produsele alimentare, dar într-o formă concentrată, este posibilă o reacție negativă.

Înainte de a face acest supliment sau remediu topic o practică obișnuită, testați cu cantități mici pe piele sau când este luat intern și monitorizați modul în care organismul reacționează.

Condiții preexistente

Dacă aveți tulburări de sângerare sau hipotensiune arterială, precum și calculi biliari sau diabet zaharat, turmericul poate exacerba aceste afecțiuni.

De asemenea, turmericul poate interfera cu medicamentele pe care le luați.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto