Trecerea la ora de iarnă 2018 va fi la fel ca în alți ani. Comisia Europeana a propus renunțarea la schimbarea orei, dar anul acesta se va face încă schimbarea. În iulie-august 2018 a avut loc o consultare publică la care au participat câteva milioane de cetăţeni europeni. Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE. 80% din respondenţi s-au declarat în favoarea renunţării la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă.

Citește și: Află concret ce produse te ajută în îngrijirea părului toamna și iarna

Trecerea la ora de iarnă 2018. De ce este nevoie să dăm ceasul înapoi

Schimbarea orei a fost instituită în urmă cu 40 de ani (în 1977), având ca scop eficientizarea muncii și economisirea energiei pentru iluminat. În anii 1980, o directivă stabilise obligaţia pentru toate statele membre ale Comunității Europene să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie. Majoritatea ţărilor europene instituiseră deja acest sistem ca urmare a şocului petrolier din 1973-1974, din grija de a economisi energie. Obiectivul schimbării orei era în principal de a face să corespundă mai bine orele de activitate cu orele însorite pentru a limita utilizarea luminii artificiale.

O directivă europeană din 2001 reglementează trecerea de la ora de iarnă la ora de vară şi invers. Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie. Totuși, eficienţa acestei proceduri a fost contestată.

Iată cum te adaptezi mai ușor la ora de iarnă. Află care sunt cele 5 lucruri de făcut pentru a depăși dificultățile de adaptare cu ușurință.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com