Care sunt simptomele care sugerează că ai putea suferi de hiperhidroza?
Dacă transpirația normală apare atunci când stăm într-un spațiu cu temperaturi ridicate sau atunci când facem activități fizice care presupun multă mișcare, hiperhidroza se manifestă chiar și atunci când nu ne confruntăm cu acești factori. Principalele simptome ale hiperhidrozei sunt:
- Transpirație frecventă, fără a fi provocată de un factor extern;
- Transpirație vizibilă prin îmbrăcăminte;
- Tălpi umede;
- Palme umede;
- Transpirație excesivă între buza superioară și nas;
În unele situații, pe lângă aceste simptome obișnuite, persoanele care suferă de hiperhidroză pot întâmpina și probleme iritante și dureroase ale pielii.
Aceste simptome nu sunt grave și nu afectează sănătatea persoanei care suferă de hiperhidroză, însă pot avea un impact puternic asupra vieții sociale și asupra activităților zilnice. De cele mai multe ori, persoanele care suferă de hiperhidroză evită contactul fizic cu alte persoane din cauza transpirației excesive, lucru care le provoacă o jenă în orice context social.
Tratamente pe care le poți încerca acasă
- Pasta cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este considerat unul dintre cele mai bune antiperspirante naturale, deoarece poate absorbi imediat transpirația, neutralizând în același timp mirosul corpului. Mai mult decât atât, bicarbonatul de sodiu are proprietatea de a scădea și nivelul pH-ului în zonele corpului care transpiră foarte mult.
Pentru a prepara pasta cu bicarbonat de sodiu tot ceea ce trebuie să faci este să amesteci o linguriță de bicarbonat de sodiu cu apă și cu câteva picături de ulei esențial de mentă sau lavandă, astfel încât să se creeze o pastă groasă. Aplică pasta în zonele corpului unde te confrunți cu transpirația excesivă prin mișcări circulare.
Pentru rezultate cât mai eficiente, repetă această procedură de două-trei ori pe săptămână.
- Pudra de talc
Pudra de talc reprezintă o soluție excelentă pentru a combate transpirația excesivă.
Poți aplica o cantitate mică de pudră de talc în zonele corpului care transpiră excesiv cu ajutorul unui disc demachiant și vei putea observa că va reduce substanțial transpirația. Nu uita însă că atunci când porți haine închise la culoare, pudra de talc ar putea lăsa urme albe, inestetice.
- Amestec cu sare și zeamă de lămâie
O soluție preparată din zeamă de lămâie și sare poate fi o metodă eficientă de a scăpa de transpirația în exces. Aplică acest amestec pe zonele corpului afectate de transpirație de două-trei ori pe săptămână pentru a încetini activitatea glandelor sudoripare și pentru a scăpa de mirosul neplăcut cauzat de transpirație.
Când este cazul să consulți un medic?
În unele cazuri, transpirația excesivă poate fi un semn al unor afecțiuni mai grave. Prin urmare, dacă încerci metode naturiste sau produse din comerț special concepute pentru a reduce simptomele hiperhidrozei și nu au nici un efect, înseamnă că este cazul să consulți un medic.
De asemenea, dacă transpirația abundentă este însoțită de dureri în piept, amețeală sau stări de vomă, solicitați asistență medicală imediată.
Transpirația excesivă poate fi ameliorată de diferite tratamente naturale pe care oricine le poate pregăti acasă sau cu ajutorul unor produse de îngrijire special concepute pentru acest tip de afecțiune. De asemenea, și un stil de viață sănătos și o alimentație corespunzătoare pot contribui la menținerea sub control a glandelor sudoripare. Nu uita însă că dacă te confrunți cu aceste simptome într-o măsură în care ajung să îți afecteze viața socială, cel mai important lucru este obținerea unui diagnostic și a unui tratament precis.
sursă foto: freepik.com
(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Cronosmed