Cei mai mari fluturi din lume trăiesc în zone exotice, unde beneficiază de o floră bogată și se confundă adesea cu vegetația luxuriantă. Din nefericire, multe specii de fluturi, îndeosebi speciile cele mai deosebite și frumoase, sunt acum pe cale de dispariție și la noi în țară, și în zonele meditareneene sau tropicale.
Fluturele Regina Alexandra din Papua Noua Guinee
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/08/fluturele-regina-alexandra.jpg)
Pasionații de lepidoptere sunt de comun acord că fluturele Regina Alexandra din Papua Noua Guinee este cel mai mare din lume, cu o deschidere a aripilor de 28 de centimetri. Femela este mai mare decât masculul și are culori mai închise. Masculul are nuanțe albăstrui verzui, pe când femela are nuanțe brune.
Din păcate, cei mai mari fluturi din lume, mai mari și decât o pasăre colibri, nu mai trăiesc decât într-o provincie mică din Papua Noua Guinee. Distrugerea habitatului natural prin cultivarea intensă a palmierului de ulei și erupția vulcanului Lamington în 1951 au pus în pericol specia care se află acum în pragul dispariției.
Fluturele Goliath, Noua Guinee
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/08/fluturele-Goliath.jpg)
Frumosul Goliath cu nuanțe aurii și verzui îi face concurență fluturelui din specia Regina Alexandra. Goliath poate ajunge și el la o deschidere a aripilor de 27 – 28 de centimetri. Este un fluture foarte rar, descoperit sporadic în Noua Guinee. Preferă anumite plante, iar acestea sunt și ele rare în flora locală. Omida fluturelui este foarte lacomă și roade aproape complet planta care o găzduiește, trecând la alte flori și ierburi până când găsește ceva pe gustul ei. Și în cazul acestei specii, femela este mult mai mare decât masculul, dar mai puțin colorată, având doar nuanțe brune și galbene pe aripi.
Cei mai mari fluturi din lume: Gigantul Coadă de rândunică, Africa
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/08/Gigantul-Coada-de-randunica.jpg)
Diferit de micul fluture Coadă de rândunică pe care îl putem admira în luna august la noi în țară, gigantul din Africa are o deschidere a aripilor de 23 de centimentri și o culoare predominant portocalie. Modelul cu pete negre și maronii pe fundalul portocaliu îl face cu totul deosebit. Iar păsările îl rețin ușor că este un fluture otrăvitor, scăpând astfel de prădătorii naturali. Masculii acestei specii, care sunt mai mari decât femelele, trăiesc în grupuri și se hrănesc cu nectar din florile unor specii de copaci din centrul Africii.
Cel mai mare fluture din România
Saturnia pyri, fluturele Ochi de păun de noapte
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/08/Saturnia-cei-mai-mari-fluturi-din-Romania.jpg)
Este cel mai mare fluture din Europa și totodată de la noi din țară. Deschiderea aripilor atinge 12 – 15 centimetri, așadar este aproape de două ori mai mic decât giganții din Africa sau zonele tropicale. Dar este un fluture deosebit de frumos!
Ochi de păun de noapte este greu de observat, dar îl poți căuta în lunile mai și iunie, la amurg prin zonele cu vegetație bogate, în apropiere de fânețe și livezi. Adulții trăiesc doar o săptămână în care singurul lor rol este să se înmulțească.
Ceea ce este straniu la acești fluturi este faptul că nu au trompă și nu se pot hrăni în scurta lor viață de fluture. Larvele lor se hrănesc cu frunze de pomi fructiferi și hibernează peste noapte în pupe. În primăvara următoare, din pupă va ieși un nou fluture spectaculos.
Specia este periclitată grav, este interzisă capturarea acestui fluture și totodată se recomandă reducerea tratamentelor chimice la pomii fructiferi în zonele unde au fost semnalați acești fluturi.