Știm din bătrâni cât de mult ne influențează vremea sănătatea. Nu mai este niciun secret pentru nimeni că te doare capul când se apropie ploaia, că îți scade tensiunea arterială când scade și presiunea atmosferică sau că umiditatea provoacă dureri de articulații. Organismul nostru este profund influențat de vreme, chiar din prima zi în care venim pe lume. Iată și câteva terapii complementare care au cele mai bune rezultate, în funcție de sezonul în care te-ai născut.

Terapii pentru persoanele născute primăvara

Persoanele care vin pe lume primăvara au în general un temperament sangvin, sunt mai emotive, impulsive și dinamice. Ele trăiesc intens clipa, se bucură de viață, dar au și schimbări bruște de atitudine care le consumă energia. Sunt mai predispuse la afecțiuni ale sistemului nervos și ale sistemului digestive, pot avea probleme cu tensiunea, dureri de cap și migrene în momente neașteptate.

De aceea, pentru ele, cele mai potrivite terapii complementare sunt acupunctura, aromoterapia, meloterapia și masajul pentru destindere și echilibrarea energiilor. Dintre leacurile naturii, cele mai bune sunt plantele medicinale amărui sau cele care au arome puternice precum păducelul, menta și levănțica.

Terapii complementare pentru persoanele născute vara

Lumina și soarele de vară ajută sistemul imunitar, organismul este mai robust și mai rezistent. Cu toate acestea, temperaturile ridicate din miezul verii îi poate afecta pe cei care se nasc în perioadele caniculare. Persoanele născute vara se bucură în general de o sănătate bună și de un tonus ridicat, dar pot avea probleme cu stomacul, cu pieptul și cu inima, dar și cu sistemul nervos. Temperaturile ridicate pot afecta activitatea cardiacă, pot genera fluctuații ale tensiunii arteriale și pot favoriza afecțuni ale sistemului digestiv în perioadele de stres.

Majoritatea celor născuți vara au un temperament mai degrabă coleric. De aceea, au nevoie de sport și de reflexoterapie pe termen lung pentru a se menține în formă până la adânci bătrâneți. De asemenea, sunt indicate curele de ape mineralizate, mai ales pentru cei care au probleme cu stomacul, precum și tratamente cu extracte din flori medicinale.

Terapii pentru persoanele născute toamna

Studiile au demonstrat că persoanele născute toamna sunt cele mai robuste și că se adaptează mai ușor la schimbările majore care ar putea provoca probleme de sănătate. Ei au în general un temperament flegmatic, sunt răbdători, echilibrați, modești și activi.

Cei care fac sport și mișcare în mod regulat sunt conștienți de faptul că trebuie să își protejeze sănătatea și rareori se întâmplă să aibă de suferit. Dar există și pentru ei anumite riscuri, iar afecțiunile la care sunt predispuși în general sunt cele renale, urinare, dar și ale organelor sexuale.

Pentru ei sunt indicate tratamentele bine dozate cu produse apicole, miere, polen sau propolis, leacurile din plante aromatice precum rozmarinul sau salvia, dar și băile termale.

Terapii indicate persoanelor născute iarna

Rezistenți la frig, dar mai sensibili în perioadele de tranziție de la un anotimp la altul, cei născuți iarna au probleme cu umiditatea excesivă, dar și cu temperaturile prea mari din timpul verii. Sunt mai predisuși la boli de piele și infecții virale, iar oasele și articulațiile reprezintă de obicei punctul lor slab.

Pentru ei sunt indicate tratamentele cu lumină polarizată, cromoterapia și acupunctura. Dintre leacurile naturale, sunt eficiente ceaiurile și produsele din fructe de pădure medicinale precum socul, păducelul sau afinele. De asemenea, kinetoterapia este recomandată pentru persoanele în vârstă care au probleme de mobilitate.

foto: 123rf.com