Află mai jos care sunt pericolele șlapilor și care sunt recomandările medicilor!

Te dor călcâiele? Evită să porți șlapi!

Multe persoane preferă să poarte șlapi în timpul verii, pentru că sunt foarte comozi și lasă piciorul să respire în voie, dar specialiștii avertizează că forma acestora nu este adaptată nevoilor piciorului și pot duce la diverse probleme.

„Poziția corpului în timpul mersului cu șlapi este nenaturală și favorizează apariția durerilor de călcâie sau la nivelul spatelui, în special în zona lombară”, a declarat medicul podiatru Christina Long pentru dailymail.co.uk.

Purtând șlapi zi de zi, prin casă sau afară, există riscul de inflamație a țesutului care unește călcâiul cu degetele și formează arcul piciorului  – fasciita –, precum și pericolul fracturării sau rănirii degetelor. De asemenea, riscul de alunecare este mult mai ridicat.

„În această perioadă a anului, mulți pacienți se prezintă la medic pentru că îi dor călcâiele, iar asta are legătură directă cu purtarea șlapilor. Acești papuci nu oferă suport călcâielor sau arcului piciorului, așa că există un risc crescut de alunecare sau de a păși incorect”, afirmă dr. Long.

Leziunile la nivelul tendonului lui Ahile sunt adesea cauzate de încălțămintea cu tocuri înalte, dar și șlapii pot crește riscul unor astfel de probleme. Simptomele includ durere atroce și pierderea capacității de a merge corect, iar afecțiunea poate dura luni întregi până să se vindece.

Fasciita plantară este, de asemenea, o problemă care poate apărea din cauza purtării încălțămintei nepotrivite, între care se numără și șlapii. Desigur, greutatea corporală are o importanță majoră în ameliorarea simptomelor, dar la fel de indicată este și purtarea de încălțări care să fie comode, dar în același timp sigure.

Nu în ultimul rând, șlapii cresc riscul de afecțiuni ale pielii, cum ar fi bășicile, bătăturile sau umflăturile. Mai mult decât atât, purtarea șlapilor te expune unui risc crescut de tăieturi, răni, mușcături de insecte sau arsuri solare.

Medicii recomandă să purtăm șlapi de vară doar pe termen scurt și doar în anumite împrejurări: la plajă, la piscină, la vestiarele de la sala de sport sau pentru un drum la magazinul din colț. Sub nicio formă nu trebuie purtați șlapii în timpul șofatului, joggingului, mersului pe distanțe lungi sau statului în șezut o perioadă îndelungată.

Ce modele de șlapi recomandă medicii dacă te dor călcâiele

Dacă te simți comod în șlapi, dar vrei să te ferești în același timp de pericolele amintite mai sus, ține cont de sfatul medicului:

  • cumpără șlapi din materiale de calitate, de preferat din piele moale, care reduce semnificativ riscul de apariție a iritațiilor și bătăturilor dintre degete sau de pe călcâie;
  • asigură-te că porți șlapi cu o mărime mai mare, astfel încât degetele și călcâiele să nu atingă pământul și să nu existe riscul de răni sau tăieturi;
  • îndoaie șlapii dintr-un capăt în celălalt: dacă se îndoaie ușor, nu-i cumpăra; materialul trebuie să susțină bolta piciorului.