Mărțișor, Mărțișug sau Marț, obicei de 1 martie consemnat de etnologii începutului de secol XX, era prezent nu numai la români, dar și la bulgarii și albanezii din Balcani.

Țăranii repetau obiceiul la fiecare început de primăvară ca semn protector împotriva bolilor și a nenorocului.

Copiilor li se lega o monedă de argint la mână cu un fir răsucit de lână sau de bumbac alb și roșu ca să fie feriți de boală, pe care aceștia îl legau după 12 zile în pom ca să fie pomul roditor.

Vitelor li se agăța fir roșu cu alb ca să fie sănătoase și la fel, bune de rod.

Ce talisman norocos îți protejează zodia în 2018

Târgul Mărțișorului 2018 la Muzeul Național al Țăranului Român

Preluat de lumea urbană și devenită modă, firul de bumbac devenit fir de argint sau de aur, purtat drept colier și podoabă, ținut la piept, primit ca suvenir.

Mărțișorul supraviețuiește în diferite forme până în contemporaneitate, de la firul simplu răsucit în alb și roșu până la mărțișorul virtual.

Vin Babele – Cum va fi vremea în ziua aleasă, aşa îţi va fi tot anul!

Povestea mărțișorului a început la Muzeul Național al Țăranului Român acum 15 ani și mai bine.

Târgul a creat pentru publicul bucureștean, și nu numai, o ofertă bogată prin unicitatea, inventivitatea și diversitatea mărțișoarelor.

A reușit să schițeze noi forme de mitologie urbană ce folosesc, ca sursă de inspirație, lumea și mitologia țărănească ori imaginează noi forme ale creativității.

Acestea sunt de la obiectul manufacturat și reciclat, care folosește materiile naturale devenite clasice, la amprenta unui design contemporan.

Chiar bandă desenată sau personaje și semne imaginate pe o multitudine de materii neconvenționale.

Ce semnificație au cele mai frumoase mărțișoare

Nu lipsesc mărțișoarele din șnur alb și roșu de mătase, lânică și bumbac, hârtie de ziar, semințe, fetru, pasta fimo, podoabe, lut, rotițe de ceas, metal.

Veți vedea și taste de computer, rășină sintetică, ceramică, sticlă, email, argint, lemn, piatră și flori, etamină, mărgele, etc.

Alături de participanții invitați la târg se numără, ca în fiecare an, și școli, fundații, asociații, organizații care desfășoară acțiuni cu caracter umanitar.

Târgul Mărțișorului 2018

Devenită accesoriu tradițional al Târgului Mărțișorului, oferta gastronomică vine cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală.

Turtă dulce, prăjiturele de casă, cozonaci și alte produse de patiserie, miere, dulcețuri, ceaiuri și plante de leac din multe județe ale țării.

Un mărțișor este un talisman norocos

Târgul Mărțișorului este deschis în perioada 24 februarie – 1 martie 2018, între orele 10.00 și 18.00.

Evenimentul are loc în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român, sala Acvariu, holul de intrare – Studioul Horia Bernea.

Și în acest an, lucrările de consolidare ale clădirii au determinat restrângerea spațiului pentru târg și limitarea numărului de participanți.

Bilet de intrare: 4 lei preț întreg, 2 lei preț redus (elevi, studenți, pensionari).