Când te mănâncă ochiul stâng, se lasă cu râs și veselie. Așa spuneau bătrânii și se așteptau la vești bune și bucurie în casă. Dar sunt și superstiții despre râs care nu prevăd nimic bun. Iată cât sunt de ciudate!

Superstiții despre râs care îți taie pofta de veselie

Din timpuri vechi se spune că aduce mare ghinion să râzi înainte de rugăciunea de dimineață sau de rugăciunea de seară.

La fel de nepotrivit ar fi să râzi înainte de micul dejun, pentru că îți ”rămâne râsul în gât”!

Nu se știe prea bine de unde vin aceste superstiții, dar întotdeauna trebuie să ne pregătim cu seriozitate și liniște pentru rugăciune.

Câteva vorbe de prin Marea Britanie spun că cine râde seara în pat, dimineața va plânge, iar cine râde înainte de micul dejun, va plânge înainte de cină. Este ca o lege naturală care ne avertizează că prea multă veselie strică pentru că stârnim invidia zeilor și găsesc ei ceva cu care să ne pedepsească mai târziu.

Râsul și veselia, bune pentru sănătate

Cine se îndoiește că râsul este bun pentru minte și pentru suflet? Râsul va fi mereu sănătos, în pofida superstițiilor sumbre.

Râsul cu poftă, din toată inima ne ajută să ne destindem, să ne descrețim fruntea și să ne recăpătăm optimismul.

Doar o zicală englezească spune că cine râde cu lacrimi va avea parte de nefericire și durere. Noi sperăm că nu este adevărat!

La momentul potrivit, este bine să ne bucurăm de o glumă bună, de o veste strașnică sau de o farsă care ne face să râdem. Dar nici nu trebuie să întrecem măsura, dacă ceilalți nu râd cu noi! Pentru că se știe că, dacă râzi de ghinionul cuiva, se întoarce roata și vei atrage tu ghinionul. După cum spun românii, cine râde la urmă, râde mai bine!

Visele, copiii și râsul

Știai că dacă auzi copiii râzând în somn, înseamnă că aceștia îl văd pe Dumnezeu sau că sunt mângâiați de Maica Domnului. Este o vorbă din bătrâni foarte frumoasă, mai ales că râsul curat de copil înseamnă bucurie și speranță.

Iar englezii cred că, atunci când visezi un copil care râde, vei avea parte de mult noroc și de bucurie în casă.

Proverbe cu tâlc despre râs

Râde ciob de oală spartă – proverb românesc

Râde ciocanul de nicovală – proverb românesc

Râzi tu râzi, dar râzi a pagubă – proverb românesc

Surdul râde de două ori – proverb afgan

Cine râde, mușcă – proverb francez

Judele care râde, nu te spânzură – proverb latin