De câte ori nu ne gândim de la vacanță relaxantă pe malul mării, când suntem obosiți și tracasați? Este firesc! Ori de câte ori plecăm în vacanță, suntem mai fericiți. Dar marea are un efect magic și ne ajută să ne relaxăm mai mult decât orice altă destinație. Studiile științifice susțin chiar că marea provoacă anumite schimbări chimice la nivelul creierului.

Marea, terapie și tratament din secolul al XVIII-lea

Câțiva doctori mai curajoși recomandau încă din secolul al XVIII-lea plaja și băile în mare, chiar dacă la vremea aceea oamenii stăteau îmbrăcați la malul mării.

De altfel, efectele benefice ale mării erau discutate încă din Antichitate, dar s-a pus accentul pe binefacerile mării mult mai târziu, în zilele noastre.

Sunetele mării ne oxigenează creierul

În cadrul unui studiu paneuropean numit ”Blue Health”, cercetătorii au descoperit că sunetele valurilor stimulează o anumită zonă a creierului, și anume regiunea cortexului prefrontal, responsabilă cu emoțiile și reflecția propriului eu. Astfel, stimulând această regiune, sunetele mării dezvoltă percepția de sine, simțurile și emoțiile pozitive.

Valurile au un rol deosebit pentru starea noastră de bine. Pe lângă sunetele liniștitoare pe care ni le oferă, valurile antrenează ionii negativi pe care organismul îi absoarbe, iar acest lucru duce la o mai bună oxigenare a creierului. Astfel, este mult mai bine reglată producția de serotonină care ține sub control anxietatea și stările de angoasă pe care le resimțim în perioadele tensionate.

Participanții la studiul Blue Health susțin că o ședință de relaxare pe malul mării este echivalentă cu o ședință de yoga.

Valurile ne aduc aminte de copilărie și suntem mai fericiți

Cercetătorii pun mult accentul pe sunetele valurilor care pot reduce stresul și pot calma stările psihice interioare. Stând pe malul mării într-o dimineață liniștită, sunetul valurilor reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului, ceea ce duce în cele din urmă la o stare psihică mult mai calmă.

Ba chiar unii dintre ei susțin că bătaia valurilor liniștite la malul mării ne aduce aminte inconștient de bătăile inimii mamei noastre, de pe vremea când creșteam la sânul ei. Valurile au un impact emoțional puternic și sunetele lor sunt legate de sentimentele de protecție și securitate.

Suprafața mării ne face să ne simțim în siguranță

Este ciudat cum suprafața unei mări liniștite ne face să ne simțim protejați. Orizontul larg și albastru al mării ne face să ne simțim în siguranță, departe de pericolele pe care le presupune o pădure, un oraș aglomerat sau traficul haotic. Culoarea mării induce seninătate, liniște, împlinire și fericire. Trebuie doar să respirăm adânc și să ne bucurăm de ea.

Căldura mării eliberează endorfinele

Nu degeaba visăm un an întreg la vacanța de la mare, oricât de fierbinte ar fi plaja. În apa mării, ne relaxăm, creierul eliberează mai multe endorfine și suntem mai fericiți, orice s-ar întâmpla.

Este aceeași senzație, poate chiar mai puternică uneori, ca atunci când mănânci o felie de tort de ciocolată.

Nu uitați să folosiți cremele de plajă și să vă bucurați de fiecare clipă pe care o petreceți la mare!

sursa foto: 123rf.com