Când veți vedea următoarea reclamă la ceaiuri-minune care vă scapă de kilogramele în plus sau de câțiva centrimetri în talie în numai câteva zile, să vă amintiți că nu există minuni. Într-adevar, ceaiurile de slăbit pot contribui la eliminarea surplusului de greutate, dar nu peste noapte și nu singure. Pot elimina un surplus de apă, pot regla tranzitul, dar de aici până la a le considera principalul factor într-un proces de pierdere în greutate e cale lungă.

Există sute de varietati de ceaiuri, de la cel verde, negru, alb. Aceste ceaiuri conțin cantități însemnate de flavonoide, niște substanțe care mențin starea bună de sănătate a individului, fiind responsabile de reducerea inflamațiilor și de protecția împotriva bolilor de inimă și a diabetului.

Cât te poate ajuta un ceai la slăbit?

O ceașcă de ceai pe zi nu te poate subția peste noapte, dar te poate ajuta să reduci din greutate daca încerci să controlezi cât de cât alimentația și să faci și puțină mișcare. Și mai trebuie să ai ceva în vedere. Dacă renunți dimineața la cafeaua garnisită cu siropuri pe bază de zahăr și frișcă pentru o cană simplă de ceai, din start renunți la 300 de calorii.

Flavonoidele din ceaiul negru, verde și din cel alb pot da un imbold metabolismului și pot ajuta organismul să ardă grăsimile mai repede. Iar cafeina conținută crește nivelul de energie, ceea ce determină corpul să ardă și mai multe calorii. Acestea ar fi principalele modalități prin care ceaiurile pot influența vizibil procesul de slăbire. De asemenea, ceaiurile te pot ajuta să-ți menții greutatea optimă odată ce ai slăbit, deoarece metabolismul are tendința să încetinească după pierderea în greutate.

Ceaiul negru

Studiile arată ca acest ceai poate impiedica abosrbția grasimilor in intestine datorita polifenolilor pe care îi conține. Atenție, daca e baut cu lapte, aceste proprietăți ale ceaiului negru scad.

Ceaiul verde

Acest tip de ceai e bogat în catehină, o substanță antioxidantă care dinamizează metabolismul. Studiile arată că un consum constant, timp de trei luni,  de 6-7 cești pe zi, poate duce la pierderea a aproximativ 1,3 kilograme. Atenție la suplimentele de slabit pe bază de ceai verde, acestea pot afecta ficatul.

Ceaiul alb

Ceaiul alb e cel mai puțin procesat și are o aromă delicată, dulce. Un studiu de laborator a arătat că ceaiul alb grăbește descompunerea celulelor de grăsime și stopează formarea unora noi.

În concluzie, câteva cești de ceai la micul dejun sau după-amiaza unt bine venite. Atât timp cât cafeina din aceste ceaiuri nu-ți dă palpitații, e totul în regulă. În plus, ceaiurile verde, negru, alb te pot proteja împotriva cancerului, a diabetului și a bolilor de inimă. Și îți pot da și un mic imbold în procesul de slabire, dar nu te aștepta la miracole într-o ceașcă de ceai. Adevărata scădere în greutate costă în schimbarea stilului de viață – dietă adecvată și mișcare.

Opinia specialistului 

Lorena Someșan, nutriționist, dietetician (nutritionistlorena.ro) 

Consumați regulat aceste ceaiuri, la o oră după masă

Toate ceaiurile naturale au zero calorii.  O să mă opresc la ceaiurile provenite din frunzele de Camellia sinensis  și efectele lor asupra greutatii. Ceaiul alb provine din muguri și frunze imature, ceaiul verde este cules la maturitate și nu este fermentat, ceaiul Oolong este parțial fermentat, ceaiul negru este fermentat pe deplin, iar ceaiul Pu-erh este post-fermentat. Aceste ceaiuri oferă organismului antioxidanți, săruri minerale, ajută la detoxifiere, scăderea glicemiei. Printre toate beneficiile lor, ajută și la pierderea kilogramelor, prin intensificarea metabolismului și favorizarea arderilor grăsimilor. Recomandarea este să consumați regulat aceste ceaiuri,  două-trei cești/zi, la o oră după masă și să căutați surse cât mai naturale. Persoanele care suferă de probleme cardiovasculare, hepatice sau de altă natură trebuie să ceară acordul medicului.

Foto: Shutterstock