Cât de bine putem citi caracterul și personalitatea unui om după trăsăturile feței? Răspunsul este dificil, dar legăturile există.

Trăsăturile specifice ale unui chip nu sunt oglinda perfectă a caracterului și sufletului uman, dar ele sunt ca o fereastră deschisă prin care putem întrevedea anumite trăsături de personalitate. Există legături subtile, care se formează încă dinainte de naștere și care sunt acum sub lupa cercetătorilor.

Hormonii influențează puternic trăsăturile feței

bebelusul familiei

Tot mai multe studii realizate în ultimii 15 ani demonstrează că trăsăturile noastre fizice sunt determinate nu doar de moștenirea genetică, și de influența hormonilor pe care îi primim de la mamă din timpul concepției, până la naștere.

Spre exemplu, o concentrație mai mare de testosteron, hormonul masculin, determină formarea unui chip mai aspru, mai colțuros, mai pătrățos sau mai dur. Arcadele sunt proeminente, maxilarul este mai puternic conturat, nasul mai bine dezvoltat, fruntea mai pătrată sau mai bombată, mai proeminentă.

Acestea ar fi trăsăturile determinate de o concentrație mai mare de testosteron, în comparație cu influența pe care o poate avea o concentrație mai mare din hormonul feminin, estrogen.

Bebelușii expuși la o concentrație mai mare de estrogen au liniile chipului mai rotunde și, pe măsură ce cresc, își păstrează forma bucălată a obrajilor, o bărbie mai rotundă, o frunte mai mică și un nas borcănat.

Tendința spre agresivitate

Un studiu realizat în 2011 la Universitatea din Wisconsin a ajuns la concluzia că bărbații cu fețele late sunt mai înclinați să mintă și să își înșele partenerele, dar tot ei se simt mai puternici, au mai multă încredere în ei și au un alt comportament etic în societate, având o tendință de a fi mai agresivi. Cea din urmă concluzie este susținută și de un studiu realizat la Universitatea din Delaware, în anul 2013.

Abilitatea în afaceri

Tot persoanele cu fețe late, atât femei, cât și bărbați, se pare că sunt mai bune la afaceri. Sunt mai îndrăznețe, sunt capabile de riscuri, au încredere în ele, sunt inteligente și dominatoare, trăsături de caracter care ajută în carieră și în afaceri, așa cum subliniază un studiu realizat de Universitatea din Sussex, din 2013.

Abilitatea de a fi lider

Un studiu din 2010, la care a fost examinată o întreagă echipă de fotbal, a arătat că poți determina capacitatea unei persoane de a fi un bun lider după lățimea frunții. Cu cât este mai îngustă, cu atât ești o persoană mai hotărâtă, mai activă, carismatică și influentă.

Keith Welker, de la Universitatea Colorado, a stabilit că trăsăturile de lider se văd cel mai bine când măsori distanța dintre urechi și distanța dintre colțul extern al ochiului și colțul buzelor. Cu cât este mai mică diferența dintre cele două distanțe, cu atât ai o personalitate mai puternică și influentă.

Caracterul rebel

Un studiu realizat la Universitatea College din Londra arată că bărbații care au un nivel crescut de testosteron au fețe late și pomeți proeminenți. Nivelul ridicat al acestui hormon este strâns legat de virilitatea lor, dar și de agresivitatea și caracterul lor rebel și dominator. Instinctiv femeile percep acest lucru și majoritatea se feresc de acest gen de bărbați.