Nu-i așa că simți adesea nevoia să visezi cu ochii deschiși? Ei bine, nu e un semn de slăbiciune sau de lene, cum se credea până acum. Reveria este un proces natural pe care creierul îl solicită în anumite momente pentru a organiza mai bine informațiile acumulate, pentru a face planuri și pentru a găsi soluții la problemele care te frământă.

Și tu visezi cu ochii deschiși aproape 50% din timp

Chiar dacă nu realizăm acest lucru, cu toții avem stări de reverie care ne pot ocupa aproape jumătate din timpul în care suntem treji. Mintea se deconectează de la activitățile de moment și gândurile zboară la altceva, la planuri noi, la amintirile frumoase, la dorințele pe care le avem.

Visatul cu ochii deschiși, fantezia și imaginația sunt concepte diferite, dar nu există una fără cealaltă. Ele se împletesc în mintea noastră și supun creierul unui proces complex și benefic.

Reveria îmbunătățește memoria

Un studiu din anul 2012 a demonstrat că mulți oameni își aduc aminte spontan informații uitate în timp ce visează cu ochii deschiși. Voluntarii care au declarat că au stări dese de reverie au obținut un scor mai mare la testele de memorie, față de cei care blocau intenționat nevoia creierului de a visa în timpul zilei.

În timpul reveriei, ai cele mai multe idei creative

Când gândurile tale zboară și visezi la tot felul de lucruri, creierul de fapt completează spațiile goale. Face legături între amintiri și noțiuni, calculează diverse posibilități, încearcă diverse soluții. De fiecare dată când visezi cu ochii deschiși, creierul tău începe cu ”ce ar fi dacă…” și atunci găsești cele mai interesante și creative idei.

Când visezi cu ochii deschiși te concentrezi mai bine

Reveria te ajută să te controlezi mai bine. Visând la tot felul de lucruri posibile, înveți să amâni acțiunea și recompensa, înveți să ai răbdare, să gândești mai mult înainte de a face ceva și să îți controlezi mai bine ideile.

Visarea în timpul zilei te ajută să faci planuri bune

Fără să realizezi, când visezi cu ochii deschiși îți ordonezi mult mai bine gândurile, soluțiile și ideile. Creierul le pune într-o ordine anume și te ajută să faci planuri noi, să îți imaginezi cum va evolua o anumită situație, cum vei reacționa tu sau ce consecințe ar putea avea acțiunile tale. Când te gândești la planurile de viitor, analizezi resursele de care ai nevoie pentru a le pune în practică și îți dai seama mai bine dacă merită să faci anumite lucruri sau nu.

În concluzie…

… când visezi cu ochii deschiși își antrenezi mintea, găsești soluții, ești mai creativă și mai productivă. Nu mai bloca niciodată nevoia creierului de a lua o pauză și de a cădea într-o reverie lungă. Câteva minute din când în când sunt benefice, te ajută să îți limpezești gândurile și să iei decizii mai bune.

sursa foto: 123rf.com