Soldatul rus Roman Boikovski a fost luat prizonier de armata ucraineană, anunță publicaţia Obozrevatel. Informaţia a fost făcută publică de un fost deputat al Dumei de Stat a Federaţiei Ruse.

„Soldatul armatei ruse din Crimeea căruia soţia sa i-a recomandat să se protejeze dacă violează femei ucrainene a fost luat prizonier de Forţele Armate ale Ucrainei lângă Izyum”, a spus acesta.

Roman a devenit cunoscut după ce în mediul online a apărut o înregistrare în care soţia sa, Olga, i-a spus că îi dă permisiunea să violeze femei din oraşele ocupate, însă să se protejeze. Conversaţia între soţi a fost înregistrată de serviciile secrete ucrainene din regiunea Herson.

Bîkovski s-a născut și a crescut în Oriol, un oraş din Rusia Centrală, și s-a mutat împreună cu soţia sa Olga în Crimeea după anexarea acestei peninsule de la Marea Neagră de către Rusia, în 2014. Postul de radio RFE/RL a obţinut numerele celor doi de la serviciile secrete ucrainene şi le-a identificat apoi ca fiind trecute la conturile de pe reţelele sociale ale soţilor Bîkovski. Jurnaliștii de la RFE/RL i-a sunat apoi. Roman Bîkovski şi-a confirmat identitatea.

În ciuda negării lui Roman Bîkovski, vocea lui şi cea a soţiei sale se potrivesc cu vocile din interceptarea efectuată de serviciile secrete ucrainene, mai precizează jurnaliștii de la RFE/RL.

Potrivit RFE/RL, mama lui Roman Bîkovski este la rândul ei angajată în forţele armate ruse. Cu titlul „Interceptare a Serviciului de Securitate: Soţiile invadatorilor ruşi permit bărbaţilor lor să violeze femei ucrainence”, în clip se aude vocea unei femei care spune:

„Da, fă-o acolo. Ucrainencele de acolo. Violează-le. Da. Nu-mi spune nimic, înţeleg”, adaugă femeia cu un râs timid.

Soțul: „Uh-huh. Deci ar trebui să violez şi să nu-ţi spun nimic”, întreabă el, vrând să se asigure că femeia îi dă voie.

Soție: „Da, astfel ca să nu ştiu nimic”, îi răspunde soţia, iar apoi sunt amândoi auziți râzând.

Soțul: „Chiar pot?”.

Soția: „Da, îţi dau voie. Foloseşte doar protecţie”, adaugă ea chicotind.

Soțul: „Ok”.

Nimeni nu l-a acuzat pe Bîkovski de viol şi nici nu au fost depuse acuzaţii împotriva cuplului. Deşi este posibil ca cei doi soţi să fi glumit, discuţia lor a fost făcută publică la scurt timp după publicarea unui raport Human Rights Watch (HRW) despre cazurile de viol comise de soldaţii ruşi în Ucraina, notează RFE/RL.