Dacă o persoană ”crede în vrăji și farmece, cu greu o poți convinge că lucrurile stau altfel”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Soacra te acuză pentru că ”are nevoie de alți oameni pe care să dea vina pentru nemulțumiri personale. Nu-și asumă eșecurile și vina proprie, cu atât mai puțin nu este în stare să recunoască sau să-și ceară scuze pentru o greșeală pe care a făcut-o. Prin urmare, este foarte greu să-i dovedești că se înșală. Așteaptă să treacă timpul și poate își va schimba părerea atunci când va vedea că voi doi vă înțelegeți bine”.

Soacra te acuză din teama de a nu-și pierde fiul

Dincolo de această acuzație fantezistă stă durerea de a-și pierde fiul, dorința de a-l controla și de a se simți importantă. Dacă îi vei acorda respectul cuvenit pentru că ea este cea care l-a crescut pe bărbatul pe care îl iubești, s-ar putea să se mai înmoaie. Ține cont și de părerile ei. De exemplu, dacă te sfătuiește să alegi o anumită culoare atunci când zugrăvești și îți place și ție, spune-i că e o idee bună. Dacă face o plăcintă grozavă, spune-i că ți-a plăcut foarte mult și cere-i rețeta. Dacă te arăți dornică să imiți anumite lucruri care le admiri la ea, vei câștiga atât respectul ei, cât și pe cel al soțului tău. Laud-o de față cu el. Poate fi și ăsta un mod de a o ”vrăji” și pe ea ca să te placă, fără a folosi însă practici oculte.

Nu intra într-o luptă pentru putere cu ea

Amândouă veți pierde, chiar dacă s-ar putea ca, pe moment, să câștigi unele ”bătălii”. În schimb, există o metodă puțin ciudată, dar care s-ar putea să meargă. În momentul acesta, sunteți două femei care vă disputați supremația. Soacra te acuză pe tine pentru a-și recâștiga locul pierdut. Cel mai bine ar fi să-ți încurajezi soțul să preia el rolul liderului. Atunci se va liniști și mama lui. Problema este că mulți bărbați din ziua de azi preferă, din comoditate și pentru că așa s-au obișnuit de acasă, ca nevestele lor să fie în poziția de conducere. Această stare de fapt duce la nenumărate certuri în familie, atât între soție și soacră, cât și între femeie și bărbat.

Cum îl stimulezi să preia conducerea

Lasă-l să facă pentru tine mici gesturi de curtoazie – să-ți deschidă ușa, să comande el la restaurant, să conducă el mașina. Atunci când mâncați împreună cu familia pune-l pe el în capul mesei. Pare că nu contează, dar acest lucru va fi văzut ca o apreciere din partea ta. Cere-i părerea atunci când ai de luat diverse hotărâri care vă privesc pe amândoi și lasă-l pe el să aleagă. Nu te băga în activitățile în care el este mai bun decât tine și încearcă să-l cicălești cât mai puțin. Cu timpul, el va prelua conducerea cuplului. Acest lucru îl va remarca și soacra ta și va fi mai puțin incisivă cu tine.

Atrage aliați de partea ta

”Nu este bine să-i reproșezi soțului faptul că soacra te acuză. Acest lucru nu va remedia situația și va cristina-radulescu-ion-psihologaduce certuri în casă. În schimb, observă bine anturajul soacrei și atrage-ți ca aliați acele persoane care au influență asupra ei. În rest, concentrează-te pe viața ta, fără să pui la inimă jignirile ei. Nu răspunde la acuzațiile pe care ți le aduce, pentru că ea asta așteaptă. Dă dovadă de mai multă înțelepciune decât are ea și fii fericită. În fond, te-ai căsătorit cu fiul ei pentru ceea ce este el și el a făcut alegerea singur, fără ajutorul unor influențe miraculoase.”

Sursa foto: 123rf.com