Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) verifică la nivel național sirenele ce anunță situațiile de urgență.

Exercițiul de testare a sirenelor este unul național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.

Simulările vor începe marți, 18 aprilie, și timp de patru zile vor fi verificate fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, dar și modul de funcționare a sirenelor.

Între 18 și 21 aprilie, locuitorii bucureșteni și cei din celelalte județe ale șării vor auzi semnalul de alarmare în intervalul orar 10.00 și 15.00.

Vor mai fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către cetățeni.

Populația trebuie să rămână calmă și să nu intre în panică, căci este vorba de un exercițiu de testare.

„Este un exercițiu prin care testăm sirenele, obișnuim populația și încercăm să pregătim ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună așa sau ce înseamnă când sună altfel”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Sirenele de avertizare și alarmare. Calendarul de alarmare

18 aprilie – în Brăila, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Tulcea și Vrancea

19 aprilie – în București, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Ilfov, Neamț, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu și Iași

20 aprilie – Alba, Harghita, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureș, Mureș, Satu-Mare, Sălaj și Sibiu

21 aprilie – Arad, Caraș-Severin, Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Vâlcea.

Pe 18 aprilie, când vom auzi primele sirene, ne vom întreba ce înseamnă ele. De aceea, am pregătit acest infografic care explică tipurile de alarmă.
Vă reamintim că între 18-21 aprilie va avea loc un exericițiu #PROCIV2017 în care vor fi testate sirenele din toată țara.
#SHARE ca sa nu fim luați prin surpindere.

Sirenele de avertizare și alarmare – semnificația sunetelor

Ascultă cum sună alarma la fiecare dintre categorii

Alarma la dezastre: Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauza de 5 secunde între ele.

Prealarmare aeriană: Semnalul PREALARMARE AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 6 secunde între ele.

Alarmă aeriană: Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde între ele.

Încetarea alarmei: Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un suntet continuu, de aceeași intensitate, cu 2 minute.

Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.

La nivel național există peste 7.700 de astfel de alarme, 400 dintre ele fiind montate în Capitală.

Sursa foto

Save

Save