Ce este important să știe un părinte?
David McIntosh: Imaginați-vă că intrați în camera copilului și vedeți un străin care vă sufocă copilul. Ați reacționa imediat pentru a vă salva copilul. Totuși, părinții nu iau imediat atitudine când copilul are dificultăți de respirație. Este ceva comun să-i lăsăm pe copii să sforăie, sufocându-se efectiv în fiecare noapte, fără investigații medicale sau tratament.
Somnul este un fundament al creșterii și dezvoltării, iar căile respiratorii asigură funcționarea acestui fundament pentru a sprijini creierul. Există din ce în ce mai multe dovezi care sugerează că problemele comportamentale ale copiilor au la bază adesea probleme de respirație din timpul somnului. Sforăitul și respirația pe gură pot avea multe cauze sau probleme asociate. Dacă copilul sforăie sau are alte probleme de somn, este imperativ să mergeți la un profesionist ORL care să investigheze cauzele.
Ela Bănică: Gura se află în centrul regiunii de interes pentru medicul ORL și este totodată poarta de intrare către dantură, care este în atenția ortodonților. Astfel, apar situații care necesită interacțiuni între specialistul ORL și ortodont, iar părinții trebuie să fie conștienți că succesul unui tratament poate depinde de colaborarea dintre cei doi specialiști. Afecțiuni precum obstrucția căilor respiratorii, disfuncția temporo-mandibulară, pierderea acuității auditive de transmisie sau tratamentul anomaliilor cranio-faciale implică de obicei colaborarea dintre cei doi specialiști. Cea mai importantă și des întâlnită afecțiune care necesită interacțiune este obstrucția căilor respiratorii și efectele acesteia asupra morfologiei și funcției faciale. Pierderea auditivă de transmisie poate fi ameliorată prin expansiunea maxilară de care se ocupă specialistul ortodont. Durerea de ureche, în special atunci când este afectată articulația temporo-mandibulară, este un alt motiv de cooperare. Tratamentul despicăturii de buză sau palat și al altor anomalii cranio-faciale implică, de asemenea, colaborarea dintre cei doi specialiști în diferite etape de intervenție care, de obicei, acoperă anii de creștere ai pacientului.
La ce semne trebuie să fie alertați părinții?
David McIntosh: Este în regulă ca un copil să sforăie timp de câteva zile sau săptămâni atunci când are o răceală sau o viroză respiratorie. Devine îngrijorător când sforăitul persistă mai multe săptămâni. Este deosebit de îngrijorător dacă copilul se sufocă, gâfâie sau nu mai respiră pentru perioade scurte în timpul somnului. Alte semne includ somnul agitat, oboseala regulată în ciuda unui somn suficient, respirația pe gură în timpul somnului sau enurezisul, udatul patului după ce anterior a fost antrenat la oliță noaptea. Acestea pot fi semne de tulburări respiratorii în timpul somnului sau de apnee obstructivă în somn. Părinții trebuie să știe că respirația pe gură, sforăitul și scrâșnitul dinților în timpul somnului indică o oxigenare insuficientă a creierului, ceea ce pe termen lung poate dăuna grav sănătății copiilor. Aceste probleme nu trec de la sine și necesită intervenție medicală.
Ela Bănică: În calitate de ortodonți, vedem pacienții în mod regulat, monitorizăm dezvoltarea lor și cunoaștem semnele tulburărilor respiratorii în timpul somnului. Ne uităm la osatura în care stau dinții definitivi – mandibula și maxilarul. Copiii cu probleme de obstrucție respiratorie au fața alungită, iar dinții nu au suficient loc să erupă. Este recomandat ca prima vizită la ortodont să aibă loc în jurul vârstei de 3 ani, sau cel târziu la 7 ani, dar părinții vin mult mai târziu, când încep să iasă dinții definitivi și văd că nu au loc. Motivul principal pentru care vin este aspectul estetic, dar încercăm să le explicăm că este mult mai mult de atât. Dacă se intervine la timp la nivel ORL pentru decongestionarea căilor respiratorii, se văd efecte asupra modului în care cresc oasele craniului și dantura, dar și în ceea ce privește calitatea vieții în general.
Care sunt efectele pe termen lung?
David McIntosh: Copiii cu alte probleme de sănătate pot suferi agravări ale acestora în absența unui somn de calitate. De asemenea, un somn insuficient poate afecta dezvoltarea. Ironia este că, deși copiii care nu dorm bine pot părea hiperactivi, aceștia fac eforturi să se concentreze la școală, pot fi irascibili și pot avea probleme de comportament.
Ela Bănică: Netratată, obstrucția respiratorie favorizează respirația pe gură, care contribuie la îngustarea maxilarelor. Dinții definitivi nu au loc să iasă și să se alinieze corect.
Ce cauzează sforăitul la copii?
David McIntosh: Sforăitul la copii apare atunci când căile respiratorii superioare se îngustează, făcând dificilă respirația normală. Acest lucru poate fi cauzat de amigdalele sau vegetațiile adenoide mărite, obstrucția căilor nazale, cum ar fi deviația de sept, excesul de greutate, alergii, astm, palat, maxilar sau mandibulă mici sau înguste și tonus muscular slab.
Care sunt opțiunile de tratament?
David McIntosh: Amigdalectomia (îndepărtarea amigdalelor) sau amigdalotomia (micșorarea volumului amigdalelor), la fel ca adenoidectomia (îndepărtarea vegetațiilor adenoide), sunt cele mai frecvente recomandări. Studiile recente susțin amigdalectomia precoce; 80% dintre pacienții cu obstrucție respiratorie pe care i-am văzut anul trecut nu au avut niciodată amigdalită. Mărimea amigdalelor este importantă când vorbim de obstrucția respiratorie. Aici intervine educarea părinților, care trebuie să știe că nu doar amigdalitele sau infecțiile respiratorii repetate pot reprezenta motive pentru recomandarea îndepărtării amigdalelor.
Dr. David McIntosh subliniază frecvent în lucrările și prezentările sale importanța recunoașterii și tratării problemelor de respirație în timpul somnului la copii. El explică faptul că sforăitul, respirația pe gură și apneea în somn au efecte negative asupra sănătății cardiovasculare și cerebrale.