Odată cu această etapă, vin și multe întrebări legate de ceea ce trebuie să faci pentru ca cei în vârstă să se simtă liniștiți. Însă cel mai important este să te pregătești din timp pentru astfel de momente. Iată câteva sfaturi care îți vor fi de ajutor:

Fă schimbări în casă

Fie că părinții sau bunicii vor locui în aceeași casă cu tine sau vor prefera să stea singuri, e important ca spațiul de locuit să fie adaptat în funcție de nevoile lor. Aceste modificări, indiferent că sunt mici sau mari, te vor scăpa de multe bătăi de cap. Așadar, e important ca spațiul să fie cât mai bine organizat, fără piese de mobilier inutile sau cabluri întinse pe jos,  cu atât mai mult dacă cei bătrâni au probleme de mobilitate.

De asemenea, ar trebui să te gândești să repari țevile stricate, robinetele care nu mai funcționează corect și orice alte dispozitive. În acest fel le vei ușura activitatea de zi cu zi. Bineînțeles, modificările care trebuie făcute în casă diferă de la un caz la altul, însă e necesar ca spațiul de locuit să nu împiedice buna desfășurare a activității celui bătrân.

Apelează la un ajutor

Atunci când locuiești la mare distanță de ai tăi, chiar într-o altă țară, îți este dificil să fii mereu în contact cu aceștia și cu atât mai mult să intervii rapid atunci când apare o problemă. Situația devine și mai complicată dacă cei bătrâni au probleme de sănătate.

În aceste situații este util să apelezi la servicii de asistenta medicala la domiciliu. Aceasta oferă soluții medicale personalizate, acces la consiliere 24/7 și asistență pas cu pas pentru a avea siguranța că bătrânii au parte de tot ajutorul de care au nevoie. E important de știut că serviciile de tratament la domiciliu pot fi decontate prin Casa de Asigurări. 

Verifică-i în mod constant

Dacă nu poți fi alături de ei, mai ales dacă locuiești în altă țară, ar trebui să găsești alte modalități pentru a-i putea verifica des. Îi poți suna o dată la câteva ore sau măcar o dată pe zi pentru a te asigura că totul este în regulă. De asemenea, dacă ai posibilitatea, vizitează-i cât de des poți.

 

Timpul pe care îl petreci alături de cei bătrâni, chiar și vorbind la telefon, poate avea un impact semnificativ asupra stării lor de bine. Atunci când vii în vizită, profită de oportunitate pentru a le oferi o mână de ajutor la munca din grădina sau din casă. Ar fi util să ții legătura și cu un vecin, care la rândul său să-i verifice din când în când.

Asigură-te că au o viață activă

Chiar dacă nu pot depune mult efort, este important ca persoanele în vârstă să aibă cel puțin o activitate care să îi scoată din monotonia zilnică și care să îi țină activi. În funcție de starea lor de sănătate, alege o activitate care să nu îi solicitate prea mult.

De exemplu, îi poți încuraja să practice golf sau tenis sau chiar activități mai simple, precum plimbări în grup prin parc sau ieșiri la picnic. Aceste activități îi ajută să mai iasă din casă și să socializeze și, pe lângă beneficiile pentru sănătate, cei bătrâni vor avea o stare de spirit mai bună.

Așadar, pentru a avea grijă de bătrâni este important să le oferi tot ajutorul de care au nevoie, fie că e vorba de schimbări prin casă, tratament la domiciliu sau timp petrecut împreună. Aceștia îți vor fi recunoscători pentru simplul fapt că le-ai ușurat traiul de zi cu zi și că vor îmbătrâni fericiți.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu besmax.ro