Casele noastre sunt locul unde petrecem cea mai mare parte a timpului și tocmai de aceea este important să găsim modalități prin care să creăm un spațiu sănătos pentru toți membrii familiei.

Așadar, pe lângă curățenia regulată, esențială pentru menținerea unei case durabile, mai există câteva trucuri care te vor ajuta să construiești un mediu propice pentru tine și familia ta.

Aerisește casa foarte des

Deschiderea ferestrelor cât mai des nu numai că lasă lumina soarelui să pătrundă în locuință, ci permite eliminarea aerului din interior care poate fi poluat. Potrivit specialiștilor, dacă nu lași suficient aer din interior să intre în casă, există posibilitatea acumulării poluanților la niveluri ce pot crea probleme de sănătate.

Redu șansele de apariție a mucegaiului

Chiar dacă nu există o modalitate practică și ușoară de a elimina mucegaiul, poți lua măsuri pentru a minimaliza șansele de apariție și de extindere. Conform recomandărilor, umiditatea din casă trebuie să fie cuprinsă între 40% și 60%. Poți face acest lucru aerisind frecvent – daca este cald si un aer mai uscat afara – sau cumpărând un dezumidificator. Acesta va reduce un nivel crescut de umiditate și te va ajuta astfel să eviți riscurile aparitiei mucegaiului, acesta fiind responsabil pentru dezvoltarea anumitor afecțiuni pulmonare. De asemenea, vei economisi bani prin protejarea lucrurilor din casă afectate si ele de o umiditate crescuta persistenta, dar si printr-un consum mai mic de energie pentru încălzirea locuinței – cunoscut fiind faptul ca un aer mai puțin umed necesită o temperatură mai scăzută pentru atingerea pragului de confort termic.

Nu folosi odorizante de cameră

Cu toții ne dorim să avem o casă frumos parfumată, dar odorizantele doar maschează mirosurile din locuință și nu le elimină. În plus, folosirea mai multor aparate de acest gen au capacitatea de a polua aerul din încăpere, având în componența lor foarte multe substanțe chimice nocive. Astfel, în loc să fie un beneficiu pentru camerele voastre, ele devin un inamic al sănătății.

Schimbă foarte des lenjeria

O casă sănătoasă reprezintă un dormitor curat și confortabil. Pe lângă o saltea care trebuie aerisită și înlocuită atunci când apar primele semne de deteriorare, este esențial să schimbi foarte des lenjeria patului. Există o multitudine de microbi care își găsesc locul în așternuturi, precum polen, transpirație, păr de la animalele de companie sau chiar spori de mucegai, așadar singura variantă de a menține un loc sănătos este să sa schimbi cât de des lenjeria . De asemenea, spală foarte des păturile și cuverturile din celelalte camere, pentru că și acestea conțin foarte mult praf.

Înlocuiește imediat tocătoarele zgâriate

Tocătoarele sunt un alt element din casă unde bacteriile se pot înmulți, mai ales dacă gătești foarte des carne. Una dintre reguli spune că imediat ce un tocător de plastic are urme de tăieturi sau zgârieturi un pic mai adânci ar trebui înlocuit. Potrivit cercetătorilor, în tocătoarele de plastic au fost găsite mult mai multe bacterii decât în cele din lemn și, odată ce au fost zgâriate, ele sunt imposibil de dezinfectat în totalitate. Mai mult, bacteriile se pot muta de pe placa de tăiat și se pot ascunde în crăpăturile cuțitului, crescând astfel șansele ca familia să sufere de boli alimentare.

Dezinfectează clanțele ușilor

Clanțele ușilor sunt unele dintre cele mai murdare locuri din locuința noastră și asta pentru că le atingem de foarte multe ori înainte de a ne spăla pe mâini. Încearcă să-ți stabilești o zi a săptămânii în care nu doar să cureți, ci să dezinfectezi cu soluții speciale fiecare clanță din casă. Acest obicei va împiedica apariția diverselor boli și va contribui la menținerea unui aspect curat și nou.

De asemenea, schimbă foarte des bureții de vase și spală pe cât de des posibil prosoapele și cârpele de bucătărie. Toate acestea sunt un mediu prielnic pentru dezvoltarea de bacterii, tocmai de aceea este importantă înlocuirea lor frecventă.

Sursă foto: Shutterstock

(P) MATERIAL PUBLICITAR REALIZAT IN COLABORARE CU ALECOAIR