Într-o întâlnire televizată, Şoigu a spus că Rusia va răspunde pe măsură dacă NATO îi va furniza Ucrainei avioane şi sisteme de apărare aeriană. „Suntem atenţi la declaraţiile liderilor ţărilor din NATO cu privire la intenţia de a oferi avioane şi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. În cazul în care vor face acest lucru, vom răspunde în consecinţă”, a transmis Şoigu,.

Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a ținut să precizeze că Rusia a reușit să avarieze grav capacitatea militară a Ucrainei, precizând că principalele obiective ale primei faze a ”operaţiunii militare speciale” ruse au fost atinse, potrivit Reuters.

Ministrul rus a afirmat din nou că furnizarea de arme letale Ucrainei de către Occident este „iresponsabilă”. „Înarmarea incontrolabilă a populaţiei şi a mercenarilor exacerbează situaţia şi în cele din urmă poate crea o ameninţare chiar pentru europeni”, susţine el.

Şoigu a anunţat că, în ultimele două săptămâni, Rusia a ucis „în campania militară din Ucraina circa 600 de mercenari străini şi peste 500 au părăsit ţara”. Ministrul rus, care a lăudat „marele profesionism, curaj şi dezinteres” al militarilor ruşi în Ucraina, a reiterat că „s-au încheiat obiectivele principale ale primei etape a operaţiunii militare speciale” din Ucraina. „Acest lucru ne permite să ne concentrăm atenţia şi principalele eforturi în vederea obţinerii obiectivului principal: eliberarea Donbasului”, a insistat Serghei Şoigu, potrivit Agerpres

Ministrul rus a reiterat că Rusia “a obţinut supremaţia aeriană. Forţele aeriene şi sistemele de apărare antiaeriană au fost practic distruse”. Şoigu a spus că, din cele 152 de avioane cu care erau dotate forţele armate ucrainene înainte de începerea războiului, 123 au fost distruse, din cele 149 de elicoptere, 77 au fost distruse, şi din cele 180 de sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă şi medie de acţiune, 152 au fost anihilate.

Totodată, Şoigu a susţinut din nou că “forţele navale ale ţării (Ucrainei) au încetat să mai existe” şi că “toate formaţiunile forţelor de asalt terestre şi aeropurtate au suferit pagube importante”.

În final Şoigu a declarat că recrutările pentru serviciul militar obligatoriu pentru toţi bărbaţii care au împlinit 18 ani încep la 1 aprilie în Rusia şi se încheie la 15 iulie. El a precizat însă că noii recruţi care se vor fi încorporaţi pentru a efectua serviciul militar obligatoriu în această primăvară nu vor fi trimişi în zone de conflict. “Vă rog să reţineţi faptul că recruţii nu vor fi trimişi în niciun punct fierbinte”, a insistat el.

Totodată, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că Rusia îşi va continua ostilităţile împotriva Ucrainei, în pofida tratativelor de pace începute marţi la Istanbul.

″Forţele armate ruse continuă operaţiunea militară specială″⁣, a spus purtătorul de cuvânt Igor Konaşenkov, potrivit dpa, care citează Interfax.