O chiuvetă mare și frumoasă

Neapărat, una de calitate. Bucătăria merită tot ceea ce este mai bun, iar chiuveta este cel mai utilizat obiect. Practic, orice activitate începe și se termină la chiuvetă, fie că este vorba despre a face mâncare, a spăla vase sau a face un ceai sau o cafea. O chiuvetă de calitate va da un aspect plăcut ambianței generale, indiferent de stilul de amenajare, și va spori funcționalitatea bucătăriei. Completează cu baterii de bucatarie performante. Alege modele noi, elegante, fiabile, cu duș și, de preferat, cu gâtul cât mai înalt. Abia după ce le vei folosi îți vei da seama de imensele beneficii pe care ți le aduc. 

Triunghiul de lucru nu este obligatoriu

Ideea ca frigiderul, chiuveta și cuptorul trebuie să fie poziționate astfel încât, prin trei linii imaginare, să formeze un triunghi între acestea, deoarece în felul acesta activitatea devine mai eficientă, este un mit! În ziua de azi, pentru că spațiile din bucătării sunt relativ mici, iar amenajarea s-a modificat mult (folosim cuptoare încastrate, plite, mașini de spălat vase), cea mai simplă și mai eficientă modalitate de amenajare a unei bucătării, care să fie și practică și frumoasă, este o împărțire în zone distincte pentru diferite activități: spălat, pregătit, o zonă socială sau în funcție de tipul bucătăriei (open sau închisă), de dimensiunea acesteia sau de stilul de amenajare.

Nu subestima importanța ventilației!

Adesea complet trecută cu vederea, ventilația este esențială, iar ignorarea beneficiilor pe care le aduce, o eroare. Nu contează cât de frumoase sunt blaturile și cabinetele din bucătărie sau cât de moderne sunt electrocasnicele. Fără o ventilație suficientă, bucătăria va fi mereu un spațiu neprietenos de fiecare dată când aragazul sau cuptorul funcționează, iar încăperea este aburită și plină de mirosuri.

De-a lungul timpului, o bucătărie slab ventilată va căpăta un miros neplăcut de mâncare, pe măsură ce particulele grase se depun pe pereți și mobilă. O hotă calibrată la dimensiunea bucătăriei, folosită de fiecare dată când este nevoie, este un beneficiu important pentru atmosfera din bucătărie, dar și pentru cea din casă. Poate nu știai, dar hota este instrumentul esențial care te poate ajuta să scazi umezeala din casă, pentru că poate fi pornită, exact cu scopul de a ventila aerul, chiar și atunci când nu faci mâncare.

Utilizează spațiul de stocare inteligent

Indiferent cât de mare sau mică este bucătăria, poți beneficia de soluții inteligente de depozitare. Folosind rafturile, benzile magnetice sau standuri etajate se poate elibera o suprafață importantă de pe blaturile de lucru și în dulapuri. Un secret util este acela de a folosi ustensile și electrocasnice multifuncționale, pentru că în felul acesta vei avea mai puține obiecte de depozitat.

Este important, tot pentru buna gestionare a spațiilor de depozitare, să nu păstreazi în dulapuri sau pe blatul de lucru acele electrocasnice pe care nu le folosești. În fapt, un aparat care nu este folosit vreme de cel mult un an nu mai are ce căuta în bucătărie pentru că este clar că nu va mai fi utilizat.

Iluminatul adecvat

La fel ca în orice altă cameră, iluminatul este vital atunci când organizezi, amenajezi sau proiectezi bucătăria. Datorită multitudinii activităților care se desfășoară în mod obișnuit în bucătărie, iluminatul ideal este cel local pentru fiecare din zonele active ale acesteia. Este util și iluminatul general, dar cea mai bună variantă este cea în care poți adapta lumina artificială la ceea ce faci la un moment dat. 

Este foarte important ca în funcție de zona luminată, sursa să fie cu lumină caldă sau rece, pentru a crea delimitari vizuale ale zonelor de interes. 

Fii original!

Nu-ți fie teamă de originalitate. Mai mult, renunță la varianta bucătăriilor bloc, unitare ca formă și culoare, făcute după un plan clasic. Soluția, pentru a avea o bucătărie frumoasă, în care orice activitate ai desfășura, să te simți bine, este aceea de a combina stiluri, materiale și culori. Pentru asta, poți apela la ajutorul unui specialist sau poți face o amenajare în stil propriu, asociind piese de mobilier în funcție de nevoi și de ceea ce îți place și ți se potrivește. 

Bucătăria este sufletul casei, așa că trebuie să primească atenția pe care o merită, pentru a face ca acest spațiu să fie unul nu doar cu funcții clare, dar și un loc care să arate bine și să fie compatibil cu multiple activități. 

Sursa foto: pixabay.com

(P) Material realizat in colaborare cu Badabum.ro