Dacă în acest an, pandemia de coronavirus te ține departe de bucatele gustoase cu care mama vă aștepta pe toți în fiecare an de Paști, ce-ar fi să îți iei inima în dinți și să faci acasă primul tău cozonac? Iată și 5 secrete din rețetarele celor mai strașnice gospodine, pentru a obține cei mai pufosi cozonaci, exact ca la mama acasă:

Trucuri pentru cozonaci pufoși și gustoși  

  1. Ingredientele trebuie ținute la temperatura camerei 

Ține o noapte drojdia și ouăle la temperatura camerei, pentru că diferențele de temperatură dintre acestea și alte ingrediente pot interfera, împiedicând astfel creșterea aluatului. 

  1. Nu turna lapte peste drojdie 

După ce ai preparat maiaua (vezi mai jos cum se prepară această compoziție), nu turna lapte fierbinte peste drojdie, pentru că aluatul va da înapoi. 

  1. Făina trebuie cernută de mai multe ori 

Este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale bucătăreselor. Trebuie să cerni făina de 2-3 ori, înainte de a te apuca de aluat, astfel încât să obții un cozonac mai dens și mai fraged. 

  1. Aluatul se frământă cel puțin 30 de minute

Cu cât frămânți mai mult aluatul, cu atât cozonacul din care este realizat va crește mai mare și mai pufos. Îți dai seama că aluatul este frământat așa cum trebuie, atunci când se va dezlipi cu ușurință de pe mâini. 

În continuare, tot ce trebuie faci este să aplici aceste trucuri în procesul de preparare al cozonacilor. Iată care sunt ingredientele + pașii de care ai nevoie, pentru acest preparat:

Recomandarea Gospodinei: Rețetă de cozonac pufos

  1. Cum se face cozonacul: Ingrediente necesare 

Pentru aluat 

  • Faină: 2 kg; 
  • Zahăr tos: 500g; 
  • Ulei: 500ml;
  • Lapte integral: 1l; 
  • Drojdie de bere: 100g; 
  • Ouă: 6; 
  • Sare: 1 linguriță; 
  • Zahăr vanilat: 2 plicuri; 
  • Lămâie: 1; 
  • Esență rom: 1 fiolă; 
  • Stafide: 200g; 
  • Coajă lămâie: ½.

Pentru umplutură 

  • Stafide: 200g; 
  • Nuci: 600g; 
  • Zahăr: 150g; 
  • Zahăr vanilat: 1 plic; 
  • Esență rom: 1 fiolă; 
  • Coajă lămâie: ½; 
  • Rahat: 200g. 
  • Cum se face cozonacul: Obținerea aluatului 

Ai nevoie de două boluri în care să încălzești separat laptele și uleiul. În lapte adaugi apoi următoarele ingrediente: zahărul, sarea, vanilia și coaja de lămâie. După ce lichidele de pe foc au devenit călduțe, oalele acestora se înlătură de pe aragaz. Cerne făina într-un lighean pentru frământat, apoi treci la obținerea unui ingredient foarte important pentru cozonac: maiaua. Aceasta se obține din: drojdie fărâmițată, lapte călduț și un pic de făină. După ce se amestecă foarte bine, se lasă la crescut. 

  • Cum se face cozonacul: Frământarea aluatului

Ulterior, maiaua se toarnă peste făină, adăugându-se apoi laptele, stafidele și ouăle. Treci apoi la frământatul aluatului. Pe măsură ce frămânți această compoziție, toarnă ulei călduț și făină, pentru a obține o cocă elastică. Stoarce și o lămâie în această compoziție, iar la final, adaugă esență de rom. Se lasă toată această mixtură la crescut, pentru aproximativ 1-2 ore, în funcție de viteza cu crește aluatul. 

  • Cum se face cozonacul: Umplutura de cozonac 

După ce ai ținut miezul de nucă la cuptor pentru aproximativ 5 minute, pentru a se rumeni puțin, marunteste foarte bine în blender. Nu mărunți întreaga compoziție, ci lasă deoparte aproximativ 10-12 bucăți, pentru a orna mai târziu cozonacul. Adaugă peste nucile tocate: vanilie, esență de rom, zahăr, coajă de lămâie și stafide. 

  • Cum se face cozonacul: Pregătirea tăvilor

Mai întâi de toate, tăvile se ung bine cu ulei și făină. Se iau cu mâinile unse două bucăți mari de cocă, întinzându-se pe blatul uns cu doar un pic de ulei. Apoi, se întinde bine fiecare bucată, rând pe rând, adăugându-se apoi (cu ajutorul unei linguri) părți din umplutură, lăsându-se liberi aproximativ 2 centimetri față de margini. Se rulează apoi fiecare sul în parte, iar cele două suluri se împletesc la final. Miejii de nucă întregi, pe care i-ai păstrat puțin mai devreme, se presară peste cozonacii din tăvi, apoi se pun în cuptor. 

  • Cum se face cozonacul: Timpii de coacere 

După ce cuptorul s-a încălzit, bagă câte două tăvi deodată, la foc mediu. Din 40 de minute trebuie să îi întorci, iar după ce au crescut, acoperă-i cu hârtie de copt, pentru a se rumeni prea tare. După acest pas, mai lasă-i în cuptor pentru aproximativ 15 minute. Încearcă-i din când în când cu o țepușă din lemn. După ce au fost scoși din cuptor, pudrează cozonacii cu zahăr farin, apoi acoperă-i cu hârtie. 

Nu uita că ai la dispoziție și varianta mult mai simplă de a te bucura de cozonaci pufoși și gustoși: intră pe site și ia pentru masa pascală cozonaci de pe auchan.ro