Un studiu comparativ între Marea Britanie, Irlanda, Australia, America și Noua Zeelandă arată că se nasc mai puțini copii de Crăciun și de Anul. Ba chiar cele două zile sunt în topul zilelor de sărbătoare în care se nasc cei mai puțin copii.

După ele, ar mai fi 26 decembrie în Marea Britanie și Paștele în celelalte state, precum și Ziua Recunoștinței în America.  

Nu avem un studiu pe România, dar, probabil, situația nu diferă prea mult de statele menționate mai sus.  

De ce se nasc mai puțini copii de Crăciun

Înainte de toate trebuie să ținem cont că și medicii vor o zi liberă de Crăciun, așa că niciun medic ginecolog nu va programa o cezariană chiar în ziua Nașterii Domnului.

De asemenea, multe nașteri naturale pot fi induse azi cu ajutorul unor tratamente specifice, astfel încât bebelușul să vină pe lume cu o zi sau chiar două zile mai devreme. Nici femeile însărcinate nu și-ar dori să se urce pe masa de operație chiar de Crăciun și multe dintre ele pot solicita provocarea nașterii înainte de marea Sărbătoare.

Ca atare, de Crăciun sau de Revelion sau chiar de Paște nu ajung la maternitate să nască decât femeile care nasc natural și cărora li s-a declanșat nașterea pe neprevăzute, deși sperau, poate, să se întâmple mai târziu.

Nici de 1 Aprilie nu vin mulți copii pe lume

În mod similar, chiar dacă 1 Aprilie nu este o sărbătoare religioasă majoră precum Crăciunul, puțini copii au venit pe lume în această zi în Marea Britanie și Australia.

Mămicile se feresc să nască de 1 Aprilie, să nu aibă de suferi copiii mai târziu din cauza glumelor proaste. Așa că, dacă există cel mai mic risc să nască pe 1 Aprilie, multe dintre ele probabil cer cezariana sau inducerea nașterii mai devreme.

Dar când se nasc cei mai mulți copii?

Conform unor statistici europene și americane, care au urmărit perioadele în care vin pe lume cei mai mulți copii, se pare că acestea sunt influențate de fapt de… latitudine.

Astfel, în țările aflate mai la nord precum Rusia sau Norvegia cei mai mulți copii se nasc în iulie și august, iar în țările aflate mai aproape de Ecuator, cele mai multe nașteri sunt în luna octombrie.

Și în România există o tendință de a se naște mai mulți copii în lunile august, septembrie și octombrie, ei fiin concepuți pe timpul iernii.