Satul Firijba se află la circa 8 kilometri în centrul localității, în comuna Popești, pe malul stâng al Luncavățului, în Râmnicu Vâlcea.

Se spune că este cel mai vechi sat de pe meleagurile noastre, poate unul de poveste, unde domnește un aer foarte curat.

În sat domnește liniștea, poate și unde este înconjurat de pădurea cu salcâmi și stejari, lucru ce oferă și un peisaj superb.

Prima atestare documentară datează din anul 1850, atunci când domnitorul Al. I. Cuza menționează locul în nomenclator, cu o populație de 100 de persoane. În 1900, când satul avea 150 de locuitori, s-a hotărât şi construirea unei şcoli elementare și a unei biserici.

Firijba sau satul tăietorilor de lemne

Satul mai are azi 32 de case şi doar 11 familii. Suntem numai babe. Toate avem peste 90 de ani. Da, ar fi o idee să ne ţină Dumnezeu încă pe atât, dar sănătoase ca acum”, spune o localnică de 91 de ani. “Toţi bătrânii de aici lucrează câmpul, cară lemne şi sunt sănătoşi, nu au nevoie de doctor. Cel mai tânăr are 80 de ani”, scrie Agerpres citat de Râmnicu Vâlcea Week.

Locuitorii sunt mulţumiţi cu viaţa din sătucul lor. Au o mașină care le aduce pâinea, iar pentru alte alimente merg la târg, in sat.

Cei în vârstă au mai rămas în sat, tinerii fiind nevoiți să meargă în Popești sau Vâlcea pentru a-și câștiga existența. Satul adăpostește multe case abandonate.

Satul în care au existat uriași

Termenul de firejur înseamnă fierăstrău. Aici se spune că au existat tăietori de lemne, niște uriași de 2 m înălțime, care tăiau și cărau lemne mari pentru construirea caselor și a bisericii din sat. Celor din sat li se mai spunea și oameni ai codrilor, ei fiind din fire mai aspri și mai duri.

În Firijba morții primesc trei cruci de lemn

Fiecare decedat din Firijba primește trei cruci din care una se pune, cum este normal, la cimitir, o a doua pe uliță, iar ultima la fântână.Așa își găsește sufletul drumul în viața de apoi, declară un localnic pentru pressone.ro

Un sat la un pas de modernizare

Primarul din comuna Popesti, Costel Şerban, si-a propus să transforme cătunul într-o staţiune și să dea viață veșnică acestui loc. A reușit, printr-o ordonanță, să aducă un proiect în valoare de 30 de miliarde de lei.

Acum este în curs de asfaltare. Numărul tot mai mare de vizitatori a condus la luarea de măsuri în acest sens. Și se dorește promovarea locului.

Din București până în satul Firijba faci cam 3 ore, poate puțin peste în funcție de trafic și de opririle pe drum.