Ar însemna economii din partea angajatorilor și o motivație și eficientă mai mari din partea salariaților, fericiți că mai au o zi liberă în care să se dedice familiei sau distracțiilor. Iar un astfel de model s-ar putea dovedi viabil indiferent ca e vorba de locurile de muncă din Baia Mare sau joburile din București.

O companie neo-zeelandeză a pus în practică ideea, iar rezultatele au fost atât de bune încât va implementa permanent acest program de lucru. Concret, cei aproape 250 de angajați ai Perpetual Guardian, care se ocupă de gestionarea testamentelor și proprietăților, au lucrat de luni până joi, timp de câteva luni, iar salariul lor a rămas neschimbat.

După terminarea acestui experiment, rezultatele au fost analizate de o echipă de cercetători, care a concluzionat că acest program a redus nivelul de stres, a crescut nivelul de satisfacție față de muncă prestată și a echilibrat balanța viață profesională – viață personală.

Concret, grație programului redus de muncă, nivelul de stres a scăzut cu 7%. De asemenea, echilibrul viață profesională – viață personală a fost atins de 78% dintre angajați, față de 54%, câți susțineau că aveau parte de acest echilibru înainte.

În plus, oamenii au performat mai bine. Parametrii legați de leadership, asumarea răspunderii și eficientă au înregistrat valori mai mari. Mai mult, s-a întărit colaborarea între membrii echipelor.

Șeful a fost cel cu ideea

Totul a pornit de la șeful companiei, Andrew Barnes, care a declarat că și-a dorit o săptămâna de lucru de patru zile pentru angajații săi pentru că a observat că aceștia aveau dificultăți în a-și rezolva problemele personale și familiale.

El a vrut să vadă dacă o zi liberă în plus îi va ajută să își îmbunătățească viața personală și totodată să fie mai productivi la job. Iar datele culese de cercetători după experiment și povestirile angajaților i-au confirmat teoria.

„Pentru noi nu există dezavantaje”, a punctat Andrew Barnes, care a adăugat că e o situație în care toată lumea are de câștigat.

Tocmai de aceea, conducerea Perpetual Guardian a fost de acord că programul redus de muncă să devină permanent.

„Atitudinea pe care o așteptăm de la angajați este să se străduiască să facem acest lucru să funcționeze, astfel încât să creăm un model viabil pe termen lung pentru compania noastră”, a mai spus Barnes.

Mai mult, ministrul neozeelandez pentru Relații de Muncă a calificat decizia Perpetual Guardian că fiind „foarte interesantă” și s-a declarat deschis unei colaborări cu firmele care doresc să exploreze noi modele de programe de lucru.

Și nu e singura companie din lume care încearcă un astfel de program. Pe când așa o inițiativă și în România, pentru locurile de muncă din Baia Mare sau de oriunde altundeva în țară?